19 september 2020
Luchtwasser ligboxenstal

Dan blijft er dus een luchtwasser over

Op het moment dat duidelijk werd dat wij weer opnieuw gingen beginnen in de oude ligboxenstal kwam direct het grootste probleem naar voren. Twee jaar geleden waren de ammoniak rechten overgedaan naar een ander adres waardoor er alleen nog een vergunning was voor 100 stuks jongvee (440 kg Nh3).

Verruiming vergunning

De provincie had alle mogelijkheden voor het aanvragen van extra vergunning ruimte helemaal stil gezet. Dat leek een goed moment vanwege de fosfaat reductieregeling die op dat moment nog niet helemaal helder was. Daardoor kon er geen aanvraag ingediend worden. Het leek erop dat het per 1 juni 2017 weer mogelijk was, maar toen die datum weer een paar weken opgeschoven werd, durfden wij niet langer te wachten.

Emissie arme systemen

Een vergunning met 440 kg Nh3 staat gelijk aan het mogen houden van 33,8 melkkoeien (emissie van 13 kg Nh3 per koe).Aangezien onze huissponsor ook wensen had en aangaf dat wij geen financiering konden krijgen als wij minder dan 80 koeien zouden melken waren de mogelijkheden bij voorbaat al zeer beperkt. Het voordeel daarvan is dat je niet ook nog de keuze moet maken met betrekking tot waar je, je goed bij voelt of niet (dichte vloer, donkere stal etc).

Om 85 koeien te mogen houden moesten wij kijken naar een maximale emissie van (440/85) 5,2 kg Nh3.

RAV-Lijst

De eerste blik op de RAV-lijst maakte direct duidelijk dat alleen de mechanische luchtwasser daarvoor in aanmerking kwam. Deze heeft een maximale emissie van 5.1. Voor ons wel even slikken, een dichte stal (nok) een investering van bijna €60.000 euro (inclusief extra stroomvoorzieningen etc) en wij kenden het niet. De eerste aanvragen leken redelijk vlot te gaan.

Problemen bij de aanvraag

De eerste problemen kwamen al snel, de zijkanten van de stal moesten helemaal dicht kunnen en niet met een mechanisch gordijn. Vervolgens bleek dat alweer een update van de RAV-lijst geweest was en iemand (?) had in het process de verkeerde versie gebruikt. Nu vier maanden na de eerste aanvraag is het er nog steeds niet door.

Conclusie

Er zijn zeker mogelijkheden om uit te breiden door het nemen van emissiearme maatregelingen. Al deze maatregels hebben een keerzijde. Het voelt als een keuze tussen dierwelzijn en menswelzijn. Een dichte stal kan niet tegemoet komen aan het dierwelzijn. Wij proberen de koeien zoveel mogelijk naar buiten te doen maar ook dat heeft nadelen voor het vee. Een tussenoplossing is er dus niet (deuren open, wel binnen maar met daglicht).

Wij zijn zelf ook erg benieuwd hoe het uiteindelijk zal gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Update

Na een paar maanden hebben wij besloten om voor de vergunning zonder luchtwasser te gaan. Er was op dat moment ruimte voor 72 melkkoeien of 80 als wij konden aantonen dat het Ureum gemiddeld (over twee jaar) onder de 19 was gebleven. 

Ureum

Een Ureum gehalte onder de 19 is vrij lastig weten wij ondertussen. Wij dachten dat het wel zou kunnen met schraler voeren maar zo simpel is het niet. Pas de laatste weken toen er amper nog gras stond buiten vanwege de droogte daalde het ureum gehalte onder de 19. 

De luchtwasser was net afgezegd toen ook het nieuws naar buiten kwam dat de luchtwassers niet meer voldeden aan de emissie arme eisen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: