24 september 2020

Historisch overzicht melkprijs en de voorspellende waarde

Voorspellen melkprijs deels mogelijk

De termen vrije markt economie, markt van vraag en aanbod en overheidsinterventie worden vaak gebruikt door alle partijen als onderbouwing van een voor of tegen standpunt. De reden dat het twee kanten op kan is omdat (met name politici) vaak niet precies weten hoe de werking van een economische theorie is. Wel deels maar niet helemaal en dat maakt een groot verschil in de uitkomst. Als ik wel weet dat een koe melk geeft, maar ik weet niet precies waar de melk uitkomt dan kan het wel eens misgaan.

De wet van Say, is één van die theorieën die vaak verkeerd begrepen wordt, maar essentieel is om de zuivelmarkt mee te verklaren.

Ieder aanbod creëert zijn eigen vraag

Tenminste dat is wat Keynes ervan gemaakt heeft. De zuivelmarkt is bij uitstek een markt die produceert ongeacht wat de vraag is. Dat geldt trouwens ook voor de vleesmarkt, maar daar zitten nog wel weer andere aspecten aan die nu niet aan de orde komen. Omdat een melkveehouder  niet de melkproductie per dag (zelfs niet per jaar) kan terugdraaien of opschroeven is er een continue stroom van melk vanuit de melkveehouders de markt op.

De melkprijs zal dus nooit kunnen stijgen door manipulatie van de markthoeveelheden zoals bijvoorbeeld wel bij koffie kan en bij alle andere niet-levensmiddelen.

De ‘wet van Say’ biedt de oplossing

Volgens Say biedt een product wat op de markt komt (melk) direct een nieuwe markt voor andere producten en omdat de andere producten gemaakt moeten worden is er materiaal en arbeid nodig etc, dus productie gaat altijd vooraf aan consumptie.

Hoe pas je dit nu toe, twee dingen zijn belangrijk. De melkveehouderij moet gewoon blijven produceren, dus geen noodgrepen uithalen. De melkfabriek moet de focus leggen op zoveel mogelijk nieuwe markten zoeken voor zuivel dus inzetten op productontwikkeling in plaats van productiebeheersing en wij moeten goed in de gaten houden op welke momenten er een piek is qua melkprijs om na te gaan wat er aan de vraagkant van de markt gebeurde, zodat wij daar op in kunnen spelen.

[visualizer id=”437″]

 

[table id=3 /]

 

Uitdagingen zuivelmarkt

Echte problemen komen er wanneer de zuivelmarkt niet vrij kan ondernemen, maar met productiebeperkingen te maken krijgt die extern opgelegd worden (mest, fosfaat). Ter illustratie:

Voorbeeld:

Normaal gesproken kan de bakker de prijs en het aantal broden dat hij verkoopt aanpassen aan de hoeveelheid mensen die brood kopen en hoeveel ze willen betalen. Geen probleem, als de prijs te hoog wordt stoppen mensen met hun brood daar te kopen. Als de bakker er niet van kan leven moet hij goedkoper gaan werken. Maar stel dat de bakker opgedragen krijgt van de overheid dat hij maar 1.000 broden per week mag bakken (nu 2.000) en dat hij voor het brood wat over is en wat hij weg moet gooien een boete krijgt van 2.500 euro per brood. Dan zit hij in een onmogelijke spagaat. De overheid mag best beperkingen opleggen voor het grote belang maar zodra het de productie op meerdere plekken in het proces gaat bepalen is de marktwerking en de mogelijkheid om financieel gezond te produceren weg.

Het is tijd dat om een paar goede economen aan het werk te zetten en de overheid uit laten leggen dat als je de basis wetten van de economie tart je op de lange termijn nooit een welvarend land kan blijven.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: