Kosten ontbinden maatschap niet te controleren

De meeste agrarische bedrijven hebben als ondernemingsvorm de maatschap of een eenmanszaak. Bijna alle agrarische bedrijven zijn op een gegeven moment een maatschap geweest omdat overname anders financieel bijna onmogelijk was.

Een maatschap creëren en later ontbinden is vaak een taak voor de accountant. Veel veehouders varen blind op wat de accountant aangeeft wat nodig is. Gewoon omdat je als gemiddelde ondernemen geen kennis hebt van ingewikkelde ondernemingsvormen en alle regels die daar bij komen kijken.

Wanneer de accountant klaar is, komt de notaris nog om de hoek kijken en daarna stromen de rekeningen binnen. Het vertrouwen in de accountant is erg groot. Misschien wel te groot. De accountant werkt natuurlijk ook om geld te verdienen, dat mooie pand en die dure auto komen er niet vanzelf.

Als ik de kosten van de afgelopen acht jaar optel dan komen wij zeker op een bedrag van boven de anderhalf a twee ton. Ik hoor de accountant al zeggen, ja maar dat waren ingewikkelde jaren, vanaf nu wordt het minder. Ik ben benieuwd.

Ik denk dat het geen kwaad kan als de markt een beetje open gebroken gaat worden. Misschien eens uitzoeken wat jouw accountant per uur vraagt (en je niet laten afschepen met dat het ingewikkeld is, voor die bedragen leggen ze het maar uit) en die gegevens eens vergelijken met elkaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: