19 september 2020
Melkprijs

Melkprijs daalt met bijna 10%

Dat de melkprijs zou dalen was geen verrassing maar dat het zo veel ineens zou dalen en ook nog direct in januari was wel even slikken.

Nabetaling FrieslandCampina

De mensen die leveren aan FC hebben nog kans op een redelijke nabetaling, dus dat is nog even afwachten. Aan de andere kant, de stand still is een flinke waarschuwing dat het aanbod veel te hoog is.

Toeval?

Wat ik niet helemaal begrijp is, dat het lijkt of de fosfaatreductiemaatregelingen gelijk op gaan met de vraag en het aanbod van de melk. Dat kan toch bijna geen toeval zijn? De reductie is enkel gebaseerd op milieumaatregelingen (minder ammoniak). Hoe kan het dan dat toen het aanbod enorm afnam de melkprijs niet evenredig reageerde. Ook nu weer, is het aanbod van melk wel iets gestegen maar niet zoveel dat het verschil tussen vraag en aanbod (wat de prijs zou moeten bepalen) zo een prijsverlaging op kan leveren.

Eieren

Bij de eieren zag je dat de afname van het aantal eieren bijna gelijk opging met de toename van de prijs. De markt reageerde in ieder geval in de lijn der verwachting. Dat is bij de melk al heel lang niet zo. De schommelingen zijn zo minimaal terwijl de marktsituatie juist grote bewegingen laat zien.

Controle

Misschien moet er toch meer controle komen op de zuivelmarkt. Wie en wat, zou ik niet weten. Maar dat er beter meegekeken moet worden lijkt mij wel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: