Shovel

De onmogelijke zoektocht naar een tweedehands trekker en shovel

De grootste uitdaging bleek niet de vergunning of de verbouw maar het vinden van een betrouwbare, betaalbare tweedehands trekker en shovel. De vergunning regelde de milieuadviseur (van ’t Erve Advies) en hebben wij zelf geen werk mee gehad. Ieder extra verzoek van de gemeente en provincie werd opgepikt en afgehandeld zonder dat wij er zelf wakker van hebben gelegen.

Ook de keuze voor de bouw was niet heel ingewikkeld, in ons geval dankzij Veldman 

Maar daarna begon het. Wij hebben een beperkt budget (wie niet) en moesten minimaal een tractor hebben en dan bijvoorkeur één met een voorlader of nog liever apart een shovel.

Nu was de taxateur geweest om de materialen te taxeren wat wij kwijtraakten daar zat een relatief nieuwe trekker bij van drie jaar oud met ongeveer 900 uur op de teller en 105pk. De waarde was 34.000 euro. Dan ga je ervan uit dat je voor dat zelfde bedrag dus zoiets zou kunnen kopen. Niet dus.

Tweedehands trekkers

Ze liggen niet voor het oprapen. Logisch omdat een boer over het algemeen zijn trekker niet inruilt als die het nog gewoon doet. Pas als de kosten te hoog worden qua onderhoud gaat een trekker weg. Dan hoeven wij hem natuurlijk ook niet meer. Wat wel te koop staat en in een redelijke staat is, komt vaak van een loonwerker die hem na ongeveer 8000 uren inruilt. Vaak vragen ze dan nog tussen 25.000 en 30.000 euro voor de trekker. Toch is er nog aanbod en scheelt het in ieder geval een flink stuk met een nieuwe trekker. Dat is anders met Shovels.

Tweedehands shovels

Wij hebben ongeveer 100 shovels bekeken en ze waren allemaal vreselijk duur en vaak enorm afgeleefd. De keuze was ook moeilijk. Niemand leek echt heel duidelijk in wat je precies nodig had (maatwerk, niks mis mee maar lastig als je niet weet  waar je moet beginnen).

Nieuwe shovel

Dus dan komt het moment om keuzes te maken. Maar wat kies je dan? Als je niet al een een enorme voorkeur hebt voor een bepaald merk dan is het niet makkelijk. Zoals iedereen wilde wij goed en goedkoop. Een combinatie die moeilijk te vinden was.

Wat moet de shovel kunnen?

Hij moet in ieder geval voldoende kunnen tillen. En dan ook nog geknikt. Het blijkt gewicht niet alles bepalend is. De zwaarste shovels kunnen niet per definitie de zwaarste lading dragen. Uit onderzoek van Tuin en Park (2009) blijkt dat vooral de Giant en de mustang zwaar kunnen laden, tillen en stabiel blijven.

 

Prijzen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel. De prijzen tussen de shovels lopen niet echt uiteen er zit nog wel een verschil in wat je er bij kan krijgen. De prijzen zijn richtlijnen, omdat het erg lastig is om exacte bedragen vanuit de leveranciers te krijgen. De prijzen kunnen dus iets afwijken maar niet veel. De top drie goedkoopste zijn de Mustang, Striegel en Thalen. Daarna zit er een gat van een paar duizend euro voor de rest komt.

Tilkracht horizontaal met volle bak

Misschien wel het allerbelangrijkste. Hierin zitten wat verassende resultaten. Het zijn niet de zwaarste shovels die per definitie het meest kunnen tillen. In de wat hogere prijsklassen is Giant de beste als het gaat om meeste tilkracht. De drie goedkopere shovels nemen plek twee, drie en vier in van de top vier. Met Thaler zelfs nog boven de 3000 kg. Het nadeel van de Thaler is wel dat deze een beperkte rijk hoogte heeft.

Overige informatie

Het blijft ingewikkeld om een keuze te maken, om de simpele reden dat er niet veel keuze is. Tenminste tweedehands niet. Het is één van de weinige machines die boven normale afschrijvingswaarde verkocht worden. Normaal gesproken zou een shovel die in 20 jaar afgeschreven wordt en 25.000 euro nieuw gekost heeft na vier jaar op de balans staan voor 19.000 euro maar de vrije verkoopwaarde daalt vaak onevenredig hard als je een nieuwe machine kost. Niet bij shovels. Tweedehands lijken ze vaak nog een stuk prijziger dan dat ze in werkelijkheid waard zijn.

Conclusie, als je het geld ervoor hebt kun je bijna niet anders dan een nieuwe kopen en anders kun je maar beter weer de kruiwagen uit de schuur halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: