Waarom FDF wel lukt wat de klimaatactivisten niet lukt

Deze Column staat vanaf 26 oktober in Boerderij

Waarom lukte het Farmers Defence Force (FDF) wel wat de klimaatactivisten niet lukt?
Op Twitter vroeg Esther Ouwehand zich af waarom klimaatacties die over de grenzen van de wet gaan (fijn dat je dat toegeeft) worden aangepakt en boerenacties niet. Het antwoord is simpel. De boeren kunnen geen kant meer op. Ze investeren al tijden in klimaatvriendelijke aanpassingen maar kunnen niet groeien qua productie. Investeringen moet je terugverdienen door een omzetstijging (dus toename van de productie), maar dat kan niet. Nu blijkt na al die jaren dure investeringen gedaan te hebben, dat het niet genoeg is en dat er waarschijnlijk weer een sanering komt.

Jarenlang gesust

Daar komt nog bij dat de boeren zich jarenlang hebben laten sussen, met de belofte dat een bepaalde actie of afspraak echt de laatste zou zijn en dan zou het goed komen. En al die jaren werkte de boer zo goed en kwaad als mogelijk door. Maar het kwam niet goed. Dus toen FDF merkte dat de manier waarop het tot nog toe ging niet meer werkte, organiseerde zij het boerenprotest, en HOE! Wat een doorzettingsvermogen, lef en strijdkracht en wat mogen ze trotst zijn op zichzelf. En de boeren, die hebben laten zien dat ze als ze tijd zouden hebben, zelf de beste vertegenwoordigers van de sector zijn.

Klimaatactivisten

Maar dan de klimaatactivisten. Ten eerste weten ze helemaal niet waar het over gaat. Ze halen stelselmatig milieu en klimaat door elkaar. Hoe kun je denken dat jij de oplossing weet als je niet eens het probleem kent? Het tweede verschil is misschien nog wel belangrijker. De boeren hebben gewacht tot alle andere opties opgedroogd waren, ze hebben eerst gewacht of de toezeggingen van de regering goed uitpakten en of de gedwongen maatregelen zouden helpen. Pas daarna kwamen ze in actie. Terwijl de klimaatactivisten steeds protesteren voordat er überhaupt gebleken is dat iets niet werkt.

Er valt niet te praten met mensen die niet weten waar ze het over hebben

Zo protesteerden zij tegen de klimaatwet voordat ze wisten wat er in de wet kwam. Ze protesteren om ‘rampen’ te voorkomen die wellicht nooit gaan komen of misschien voorkomen kunnen worden door er met zijn allen aan te werken. Maar dat doen ze niet, in plaats van mee te werken (letterlijk en figuurlijk) tot het moment dat alles geprobeerd is en dan te protesteren, kiezen ze er steevast voor om eerst te staken. Het doet mij denken aan onze jongste (3 jaar) die begint te schreeuwen dat ze haar eten niet lust voor ze een hap genomen heeft, daar valt ook niet mee te praten want ze weet niet waar ze het over heeft. En dat is waarom er weinig geduld opgebracht kan worden voor klimaatactivisten, er valt niet te praten met mensen die niet weten waar ze het over hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: