Nieuws
Landbouw produceert net voldoende voor interne markt

Deze column stond vanaf 14 mei in Boerderij

Nog geen halfjaar geleden stelde een CDA-commissie van het Wetenschappelijk Instituut dat de boer minder moest exporteren. SP stelt dat we drie keer zoveel produceren dan nodig is en ook Carola Schouten geeft aan dat we echt niet de tweede landbouwexporteur van de wereld hoeven te zijn. GroenLinks maakt het helemaal bont door te stellen dat driekwart voor de export is, en dat zijn niet de enige partijen die dit geregeld roepen.

Interne markt van de EU

Maar de vraag is waarom deze partijen denken dat er zoveel geëxporteerd wordt. De meeste van deze partijen hebben namelijk allemaal volmondig ingestemd met een gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid waarbij alles draait om de interne markt van de EU. Laat die interne markt nu betekenen dat we produceren voor de EU en niet voor alleen Nederland en zoals Europese wetten boven nationale wetten gaan, geldt voedselproductie ook voor de gehele EU en niet alleen voor Nederland. De VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 zijn allemaal pro-Europa het kan dus niet zo zijn dat zij niet weten hoe het zit.

ARC zocht uit in hoeverre de EU zelfvoorzienend is met de huidige productie en concludeert dat als ze alle dierlijke producten zelf zou houden we 3% meer produceren dan we nodig hebben, en 1% als het gaat om graanproducten.

Dat betekent dus als er een land in de EU minder vlees produceert een ander land de productie moet opschroeven, of we meer als EU moeten gaan importeren uit bijvoorbeeld Brazilië. Dan krijg je dus een handelsovereenkomst waar de EU onder andere 160.000 ton pluimveevlees, 70.000 ton rundvlees en 16.000 ton varkensvlees beloofd te importeren uit Brazilie. Rutte juichte deze handelsovereenkomst toe, het past ook wel erg goed in zijn eigen nationale agenda, krimp van de vleessector in Nederland.

Vreemd hoe politieke partijen die twee maten waar ze mee meten zo goed uit elkaar kunnen houden. Als het gaat om Natura2000-gebieden aanwijzen dan zijn we ineens onderdeel van de EU en moeten we naar Brussel luisteren, maar als het gaat om export dan is ineens de Nederlandse grens weer de maatstaf.

Exportschaamte kan verdwijnen

De export en importstromen die er zijn, laten zien dat we niet tevreden zijn met wat we in onze eigen regio kunnen produceren dus ‘ruilen’ we dat voor andere producten. Dus de exportschaamte die Cor Pierik in januari al wist te weerleggen, kan nu helemaal verdwijnen. We zijn amper zelfvoorzienend, we produceren voornamelijk voor onze eigen interne markt.