Nieuws
Boerenverstand op weg naar Den Haag

Vandaag (1 oktober 2019) brengen de boeren van Nederland letterlijk en figuurlijk een dosis boerenverstand naar Den Haag en wat kunnen ze het daar goed gebruiken.

Een paar simpele feiten;

  • Iedere dag zijn er 1 miljard mensen die afhankelijk zijn van voedsel dat niet in hun eigen land geproduceerd is.
  • 66 landen zijn ongeacht welke maatregelingen er ook getroffen worden qua dieet of landgebruik, nooit in staat om wel zelfvoorzienend te worden.
  • De meeste van deze landen liggen in Afrika, maar niet allemaal want Nederland is namelijk ook 1 van die landen.  
  • De onderzoekers zijn voor Nederland nog redelijk positief, wij produceren namelijk voldoende overige landbouwproducten om ons rantsoen jaarlijks aan te vullen. Voor geld is immers veel te koop.

Nederland niet voor niets ‘koeienland’

Al in de Middeleeuwen hadden Nederlanders door dat je geen graan moest verbouwen op veengrond, maar dat je er heel goed koeien op kon houden. Basiseconomie, daar produceren waar het klimaat het toelaat om de (loon)kosten zo laag mogelijk te houden. Dat is niet iets om je voor te schamen dat is iets waardoor grote groepen van de bevolking geld heeft voor onderwijs en gezondheidszorg. Als je het beste wil en het moet ook nog betaalbaar blijven dan moet je specialiseren. Anders hadden we in ieder dorp wel een ziekenhuis of een universiteit.

Ikke, ikke en de rest …

Als de welvaart hoog is, dan zou je ervoor kunnen kiezen om welvaart in te ruilen voor andere belangen. Je zou ervoor kunnen kiezen om geen noten meer te importeren naar Nederland. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen nog lokale producten te kopen. Dat zou de wereld een stuk beter maken. Behalve voor ons (en vele landen in Afrika). Want wij zijn grotendeels afhankelijk van import en import moet je wel kunnen betalen. Gelukkig hebben we ideale grond voor koeien, de produceten die we daarmee (over)produceren zorgen er ten eerste voor dat we andere producten kunnen aanschaffen en misschien nog wel belangrijker er zijn nog 65 landen die zelf onmogelijk zuivel van deze kwaliteit kunnen produceren (gebrek aan vruchtbare grond en water) en kunnen het ook niet meer kopen want ‘het rijke westen’ heeft besloten dat de problemen in eigen land 1.000 keer meer waarde hebben dan het leven van mensen die toevallig op een stukje aarde zijn terechtgekomen waar niet voldoende regen valt.

Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt

Of mag er wel extra geproduceerd blijven worden alleen niet door de Nederlandse boer? In dat geval moet je, je toch afvragen of Tjeerd te Groot niet toevallig wat aandelen heeft in een paar grote melkveebedrijven in de Oekraïne. Want over een paar maanden/jaren wanneer ieder land in Europa netjes onder alle plafonds zitten waar we blijkbaar horen, komt de volgende regeling: belasting op CO2-import (stikstof, methaan, ammoniak) MINUS de CO2-export. En wat zal blijken, we exporteren amper nog dus de CO2-export is verwaarloosbaar. Maar de import daarentegen is stukken hoger dan verwacht want de landbouw buiten Nederland is nog lang niet zo ver als het gaat om emissie reducerende maatregelingen. Netto zal blijken dat we erop achteruit zijn gegaan en niemand kan de rekening betalen. De helft van de agrarische grond is namelijk tegen die tijd in beheer van de overheid en geloof mij natuurbehoud kost nogal wat, je kan de boeren niet nog verder saneren omdat je dan niet eens meer genoeg hebt voor de binnenlandse vraag, de totale stikstof moet alsnog lager en de werkloosheidsuitkeringen rijzen de pan uit omdat de bouwstop al tijden duurt. En dat allemaal omdat er letterlijk en figuurlijk met dubbele maten gemeten wordt:

  • De stikstof meting rammelt aan alle kanten
  • Wanneer er boetes uitgedeeld moeten worden (fosfaatplafond) schermt de overheid met ‘het moet van Brussel en we horen nu eenmaal bij Europa’ maar als er gesaneerd moet worden roepen ze ineens ‘Nee, dit is een probleem van Nederland, wat we in Nederland moeten oplossen’. 
  • PBL krijgt de opdracht om de gevolgen voor Nederland tot in den treuren door te rekenen als we doorgaan zoals het nu is.
  • Maar geen overheidsinstantie die de moeite neemt om even door te laten rekenen wat sanering van de veestapel daadwerkelijk op de lange termijn voor problemen gaat veroorzaken.
  • De boeren krijgen bij vragen steeds antwoorden als: ‘wij horen jullie, maar er moet echt iets veranderen dus we doen NUL toezeggingen’. Maar de formule 1 krijgt openlijke steun.

Het boerenprotest van 1 oktober heeft als doel om letterlijk en figuurlijk weer wat boerenverstand naar Den Haag te brengen. Den Haag luister a.u.b., als er doorgezet wordt met een sanering van de halve veestapel, realiseer je dan dat wat weg is nooit meer terugkomt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.