Nieuws
Zelfoverschatting   kamerleden is grootste vijand van de landbouw

Niet de kennis maar wel de macht

Deze column staat vanaf 24 januari in boerderij.nl.

Tot een aantal jaren geleden had ik op mijn werk (buitenshuis) geregeld grappige gesprekken over het boerenbestaan.

Zo kreeg ik een keer de vraag waarom boeren toch altijd zo vroeg gingen melken, dat kon je toch ook gewoon in de middag doen? Dat koeien twee keer per dag gemolken werden, hadden ze niet verwacht. De meest bijzondere vraag was waarom we altijd de koeien kalfjes lieten krijgen als je ze toch niet allemaal kon houden, het antwoord dat een koe geen melk geeft zonder kalf zorgde voor schaamrood bij de betreffende (mannelijke) collega. 

Je hebt niets met landbouw

Wat ik ervan geleerd heb, is dat men het gewoon niet weet. Kan, tot voor kort wist ik bijvoorbeeld niet dat een piloot mensen mag arresteren of dat de rolgordijn bij opstijgen omhoog moeten zodat de bemanning kan zien of de motor in de brand vliegt. Geen probleem, tenzij ik mee ga praten over bedrijfsbeslissingen. Dat is wat er in de politiek gebeurt. Stel je komt in de Tweede Kamer voor GroenLinks, je hebt niets met landbouw maar je bent nieuw en niemand wil de portefeuille landbouw. Je enige houvast is het standpunt van de partij en je gaat zelf informatie halen. Waarschijnlijk informatie die het standpunt bevestigt (voor een tevreden achterban). 

We kunnen met elkaar ons de blaren in de mond praten om uitleg te geven over de landbouw, maar ik ben bang dat het nooit gaat lukken om de mensen zoveel kennis bij te brengen dat ze op bedrijfsniveau mee kunnen denken en dat doen ze nu wel (verplicht aangepast voer). 

Foute informatie

Het gaat zelfs een stap verder dan onwetendheid, ze krijgen ook nog foute informatie aangeleerd. Dit vonden we onder andere in een boek tijdens het schoolboekenonderzoek van Staf. ‘Sommige boeren kiezen voor een veeteeltbedrijf met grote stallen. Andere boeren kiezen voor veel weilanden’ (Aardrijkskunde groep 6 methode Wijzer, Noordhoff, 2015). Kun je het iemand kwalijk nemen dat ze minder positief denken over boeren als ze al vroeg horen dat boeren kiezen tussen een grote stal of veel weide, of dat boeren als levensdoel overproductie nastreven? Volgens mij niet. 

Op de stoel van de boer

Wat je wel erg kan vinden is dat de Tweede Kamerleden aan zelfoverschatting lijden, want op de stoel van de boer willen zitten terwijl je ook nog een andere agenda hebt (tevreden achterban) is net zoiets als een passagier in het vliegtuig die veel gelezen heeft over vliegtuigen maar er nooit een gevlogen heeft, de vliegknuppel en de verantwoording over alle mensen in het vliegtuig geven. Drie keer raden wie de schuld krijgt als het vliegtuig neerstort, inderdaad de boer!