Nieuws
Het eigen aandeel van Tjeerd de Groot

Deze column staat vanaf vandaag in Boerderij

Afgelopen week heeft Tjeerd de Groot aangifte gedaan wegens doodsbedreigingen. Doodsbedreigingen gaan te ver, al moet ik zeggen dat ik dit een lastige situatie vind.

Stel dat je het vergelijkt met een stel leerlingen die in een besloten groep over een docent zeggen: als hij onder de bus komt, dan zal ons leven een stuk leuker worden. Of zelfs: als het aan mij lag, dan leefde hij geen dag langer. Is dat dan een officiële doodsbedreiging of een weergave van erg gefrustreerde (gekwetste) leerlingen?

Als ik terugdenk aan mijn app-verleden in besloten groepen, dan heb ik vast wel een keer iemand een ongelukkig bestaan toegewenst, en dan heb ik het nog niet eens over de mensen die mij een naderend einde hebben toegewenst.

Halvering veestapel

Maar zoals Tjeerd ongenuanceerd bleef roepen dat de veestapel gehalveerd moest worden, terwijl hij wist dat iedereen druk bezig is om uit te zoeken wat werkt en nodig is, deed mij denken aan een docent die aan het einde van het schooljaar na de laatste toets de helft van alle leerlingen een 1 geeft, omdat de klassen het jaar erop te vol zitten. Natuurlijk worden leerlingen boos en zeggen ze dat ze zo hun best gedaan hebben om over te gaan en dat het niet eerlijk is dat ze door problemen die al lang voorspeld hadden kunnen worden, nu niet verder mogen.

Even rustig houden

Als ik Tjeerd dan toch vergelijk met een docent, dan heb ik ook nog wel een tip voor hem. Wanneer je eenmaal de minst populaire docent bent, dan kun je nog maar twee dingen doen: het ene is op je strepen gaan staan om te laten zien dat jouw mening belangrijker is dan die van de gemiddelde ‘leerling’, of beseffen dat je het verknald hebt bij deze lichting en je even rustig houden.

Liever woningen bouwen dan melk drinken

Als je slim was, had je daarvoor gekozen. Maar dat doe je niet, dat blijkt niet uit je aangifte, maar wel uit het feit dat je daarna de media hebt gebeld.

Aangifte kun je namelijk ook zonder podium doen, dat doen de meeste mensen die zich echt bedreigd voelen, zo voorkom je namelijk verdere escalatie. Ik gok dat jouw halveringskreet niet meer is dan een verkiezingsstunt, omdat de gemiddelde D66-stemmer blijkbaar liever woningen bouwt dan melk drinkt.