Nieuws
Luna, Max en Diesel vernietigen de wereld

Er is wel een oplossing natuurlijk. Eet ze op (of verwerk ze tot hondenvoer)! Het probleem met huisdieren is dat ze alleen maar druk uitoefenen op het milieu zonder dat ze iets terugdoen. 

Diesel poept, Diesel eet, Diesel plast, Diesel consumeert maar Diesel stopt niets terug in het productieproces. Zij staan haaks op de kringloop economie (en landbouw) die op het moment het doel lijkt te zijn.

Bijna 20% van alle afval van een gemiddeld gezin in Nederland bestaat uit hondenpoep.
Diesel poept ongeveer drie keer per dag 100 gram per keer, dat is dus 300 gram per dag, 365 dagen per jaar = 109,5 kilo per jaar. Volgens de vereniging afvalbedrijven produceert de gemiddelde Nederlander per iets meer dan 500 kilo afval per gezin. Gezinnen die dus netjes de poep opruimen en in een zakje weggooien produceren met 1 hond dus al meer dan 20% van de totale afvalproductie van het gezin.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

Niet opruimen is ook geen optie. De hoeveelheid hondenpoep van 100 grotere hondensoorten verzameld over een week levert zoveel bacteriën dat het oppervlaktewater in een straal van 25 kilometer dusdanig verontreinigd raakt dat je er niet meer in kan zwemmen zonder ziek te worden.

Meer grond nodig voor voedselproductie hond dan vee

Maar niet de uitwerpselen van Diesel zijn het grootste probleem. Diesel moet ook eten. Leenstra (2015) onderzocht hoeveel land het kost om alleen de huisdieren in Nederland te voeren. Dit kwam neer op meer dan 820.000 ha landbouwgrond. Bijna de helft van alle landbouwgrond in Nederland. Leenstra geeft aan dat ze uitgegaan zijn van een gemiddelde voedselsamenstelling (geen biefstuk voor Diesel) en geen voedselverspilling.

Dit is 14% (700.000 ha) meer dan de grond om veevoer te verbouwen voor de hele veestapel in Nederland. En die veestapel voorziet een groot deel van de Nederlanders van voedsel, in tegenstelling tot Diesel.

Je vraagt je toch af waarom de antivleeslobby nooit oppert om een maximum aantal huisdieren per gezin in te stellen om zo het milieu te sparen. Maar wel steeds roept dat de voedselproductie minder moet. Je zou bijna denken dat het niet om het milieu ging, maar om een persoonlijke kruistocht tegen alles wat niet hetzelfde denkt als zij doen en de milieu invalshoek gewoon toevallig goed uitkomt.

Indicatie van de ecologische foot print van gezelschapsdieren : eerste verkenning, toegespitst op katten, honden en paarden in Nederland Leenstra, F.R. ; Vellinga, Th.V. (2011) Lelystad : Wageningen UR Livestock Research, Rapport 509.