Nieuws
Niet alles wat schittert is goud

 

Niet alles wat schittert is goud. Er is niets fundamenteler dan voedsel. Je kunt geen olie drinken en geen goud eten, met andere woorden het wordt tijd dat wij alles op alles zetten om de voedselketen te redden (Ostroff, 2017).

Fosfaat

Fosfaat is een noodzakelijke grondstof. Het wordt onder andere gebruikt in kunstmest maar ook in andere directe toepassingen in voedsel. Bijna geen land is zelfvoorzienend als het gaat om fosfaat. Dat betekent dat de fosfaat geimporteert moet worden. Het meeste komt nu uit het Midden-Oosten en Rusland. Dat zijn nu niet echt de landen waar je op dit moment afhankelijk van wil zijn. Nog voor het einde van de eeuw zal de fosfaatreserve op zijn.

Meer dan driekwart van de fosfaaterts wordt gebruikt voor de landbouw. Zonder dit gebruik kunnen wij nog niet 1/3 van het voedsel produceren van wat wij nu doen.

 

Europ afhankelijk van import

Hoe vreselijk vreemd het ook is, de Nederlandse veehouders voeren de weinig belastende stalmest af terwijl tegelijkertijd op grote voet kunstmest geimporteerd wordt naar Europa  zodat er voldoende voedsel is.

 

Problemen

De grootste problemen op dit moment zitten bij de boongewassen, zoals soja (Universiteit Twente). Bonen halen fosfaat uit de bodem maar tegelijkertijd stikstof uit de lucht.

De grote boosdoener in Nederland is niet de fosfaat in kunstmest of andere mest, maar door de import van de Zuid-Amerikaanse soja

 

 

 

 

 

https://www.streetwisereports.com/article/2017/09/11/investors-should-be-paying-attention-to-phosphate-right-now.html