Nieuws
‘Klimaatmars voorbeeld van kortzichtigheid’
Deze column stond 15 maart in de Boerderij

Afgelopen weekend was er een klimaatmars, als ik de krant mag geloven kwamen er wel 30.000 mensen. De organisator was Milieudefensie, een club die samen met de overige partijen uit de organisatie (Oxfam Novib, FNV, Woonbond) per jaar 40 miljoen subsidie krijgt uit de staatskas. Steeds vaker valt op dat het mensen zijn die zelf geen bezit hebben, die mee willen beslissen over wat er met het (natuurlijk) kapitaal moet gebeuren.

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter

Drie weken geleden stond er in Trouw een ander stokpaardje van Milieudefensie, ze willen via de rechter Shell dwingen om te stoppen met exploitatie van fossiele brandstoffen. Mijn advies: als je wil bepalen wat Shell wel en niet produceert, dan moet je 51% van de aandelen opkopen en dan mag je tijdens de aandeelhoudersvergadering eisen dat Shell stopt met oliegerelateerde zaken. Meepraten over ingrijpende wijzigingen zonder inzicht in de financiële omvang van een proces zal tot niets leiden.

Op dit moment lijkt het niet te gaan om oplossingen maar over wie de grote schuldige is

Terug naar de klimaatmars, ik mis de idealisten van vroeger die riepen: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Tegenwoordig is de slogan: verbeter de wereld, begin en eindig bij een ander. Op dit moment lijkt het niet te gaan om oplossingen maar over wie de grote schuldige is. En zodra dat is vastgesteld, komt de bemoeienis.

Kapitaal

De landbouwsector kan er als geen ander over meepraten. Je moest je schamen dat je voedsel produceert, hoe durf je al die mensen van voedsel te voorzien! De meeste boeren bezitten meer kapitaal dan de medewerkers van Milieudefensie in hun leven bij elkaar verdienen.

De landbouw wegsaneren uit Nederland door steeds hogere kosten te creëren voor de sector met steeds minder opbrengsten, zorgt er alleen maar voor dat de productie verschuift naar andere landen. Landen waar misschien minder controle is op voedselveiligheid of dierwelzijn.

Kortzichtige acties van Milieudefensie

De acties van Milieudefensie zijn kortzichtig. De klimaatmars is daar een perfect voorbeeld van. Het klimaatakkoord is nog niet eens doorgerekend en zij demonstreren al. Protesteren op kosten van de staat, tegen een akkoord waar je zelf aan meegeschreven hebt, laat zien dat je geen oplossingen zoekt maar problemen creëert.

Klimaatmoe

Ik merk dat ik klimaatmoe ben. Mijn tip voor Milieudefensie: spaar je geld op, koop wat aandelen van Shell, test of je ideeën haalbaar zijn en kom over een jaar met de bewijzen. Als het gewerkt heeft, kun je met je vermogen alle grond in Nederland opkopen en ermee doen wat je wil.