Nieuws
De Rabobank moet zich doodschamen

Beste meneer Wiebe Draijer

Vanmiddag raakte ik voor de derde keer in een maand over de zeik om een uitspraak van de Rabobank. Dit keer was het een opmerking van jou Wiebe en je zei dit:

Bij bedrijven die zich niet aan de norm houden , zullen we waar nodig onze dienstverlening tot het minimum terugschroeven. Gezien de omvang van het probleem zitten er tussen die boeren vanzelfsprekend klanten van ons

Wat ben jij? Een kleuterjuf? Wie denk je dat wij zijn? Een stelletje schooiers die bij uwer gratie mogen genieten van jullie dienstverlening?

Ik heb ook nog even gekeken of je toevallig dezelfde studie hebt gedaan als Carola Schouten aangezien jullie hetzelfde meetinstrument gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, namelijk je eigen vertroebelde mening. Of zie ik iets over het hoofd en zit er ergens in die zin een link naar een betrouwbaar onderzoek? Besef je wel wat je daar zegt? Besef je wel dat je ten eerste insinueert dat het inderdaad de omvang is die Carola Schouten geroepen heeft en al lang teruggeschroefd is. Ten tweede trek je de conclusie dat ze wel klanten moeten zijn bij jullie vanwege die omvang.

Stel in het ergste geval zijn er inderdaad 1.500 melkveehouders die gedaan hebben wat er gezegd wordt (nog even voor jouw beeldvorming, in het beste geval verdienen zij daar eenmalig een paar maanden €32 euro netto melkgeld per verkeerd opgegeven kalf mee). Dan gaat het om 8% van alle melkveehouders (18.000). Jullie hebben 85% (80.000) van de landbouwsector als klant en 15% niet (12.000). Dan kan het dus maar zo zijn dat 66% van de melkveehouders geen klant is (11.880). Conclusie dat het dus verre van vanzelfsprekend is!

Fraudeur

Als je gezegd had,  dat er een paar fraudeurs waarschijnlijke ook klant bij jullie zijn omdat soort nou eenmaal soort zoekt dan had ik het nog begrepen. Maar nu, schaam je! Als ik fraude had gepleegd  dan hadden jullie mij best als klant mogen dumpen, graag zelfs. Maar sorry hoor, die opmerking dat je de dienstverlening gaat terugschroeven? Wat een arrogantie, ik zal het nog even uitschrijven:

Stel ik heb een contract met een commerciële dienstverlener die interne cursussen verzorgd voor bedrijven. Ik doe een management cursus en betaal er €10.000 euro voor. Vervolgens halverwege het cursusjaar blijkt dat ik een administratieve fout heb gemaakt (bewust) en ik word veroordeeld wegens fraude. Ik krijg een boete van een paar duizend euro en mag het nooit meer doen. Ik heb spijt en vol goede moed ga ik weer naar de eerst volgende cursusavond. Bij binnenkomst mogen de overige cursisten plaatsnemen in het lokaal maar ik moet blijven staan. Voor iedereen is er koffie, maar ik krijg water. Ik mag de tweede helft van de avond geen vragen meer stellen in tegenstelling tot de andere cursisten. En als ik bel krijg ik pas na vier weken iemand aan de telefoon.

Wat denk je meneer Wiebe Draijer? Klinkt dit als ‘goed bestuur’? Of klinkt dit alsof iemand op de stoel van de rechter is gaan zitten? En weet u, dat mag niet. Het begint wel een trend te worden, eerst al het dubieuze frauderegister en nu dit. Ik vind het onbeschoft, ik vind uw uitspraak onbeschoft, ik vind het beleid van de Rabobank onbeschoft. Ik vind dat u zich dood moet schamen. De dienstverlening terugschroeven, hoor je wel wat je zegt?

Financiering agrarische sector

Nog even een poging om u in te laten zien waar het allemaal om gaat. De Rabobank heeft bijna 33 miljard euro uit staan aan financiering voor de agrarische sector tegen gemiddeld 2,75% rente. Ieder jaar ontvangt u zonder al te veel inspanning € 907.500.000 euro aan rentevergoedingen alleen al in Nederland, de overige 66 miljard euro zijn uitgeleend aan buitenlandse agrarische bedrijven. De rentevergoedingen  zijn  al genoeg om alle 38.64 fte’s  van uw bank (Rabobank jaarverslag, 2017)  €23.881 euro per jaar te geven. Ik vind dat jij voor dat geld, iedere werknemer van de Rabobank op cursus moet sturen en ik zou zelf ook gaan als ik jou was. Mijn tip is iets in de trant van, loyaliteit en wederzijds respect.

Melkveehouders blijven elkaar onvoorwaardelijk steunen

De laatste dagen blijken alle belanghebbende partijen van de melkveehouders zonder pardon zich te scharen achter de zeer twijfelachtige uitspraken van Carola Schouten. Dat is treurig, maar jullie gaan er zelfs al consequenties aan koppelen en nemen het woord fraude zonder pardon over. Loyaliteit lijkt alleen nog tussen de veehouders zelf te bestaan. Misschien is dat maar beter ook, tijd om in opstand te komen.

Bijscholingscursus onderzoeksvaardigheden erg in trek

Mocht u trouwens nog geld over hebben na de eerste cursus dan wil ik u een cursus ‘onderzoeksvaardigheden’ aanraden. Eind 2022 is daar weer plaats,  eerst moet het  kabinet en de RVO nog.

Mocht u trouwens na deze vervelende brief overwegen om de dienstverlening richting ons terug te schroeven dan wens ik u succes, contact krijgen is tegenwoordig bijna een fulltime baan (nu begrijp ik het wel, wij hebben waarschijnlijk straf) maar gelukkig hebben wij altijd nog een laatste dwangmiddel om de Rabobank aan de lijn te krijgen, ernstig roodstaan is het codewoord. Mocht dat niet meer werken dan geef ik morgen een kalf op met vijf poten dat valt vast onder fraude en dan kunnen jullie mij als klant dumpen. Eind goed, al goed.

2 thoughts on “De Rabobank moet zich doodschamen

  1. Beste Bosch , dit is uit mijn hart gegrepen. Was zelf aanwezig op de vergadering waar Carola de varkensboeren de maat nam .Hardwerkende mensen die een prachtige sector hebben opgebouwd net als de melkveehouders.U verhaal is op alle punten onderhoudend en zeker een boodschap naar de Rabobank toe. Hetzelfde bericht had ook naar Lto gekund waar Mark Calon ook bezig is de boeren onderuit te trappen . Nogmaals chapeau.

  2. De pijn zit hem in het dubbele moraal. Prima als de agenda van een bepaalde organisatie of een bestuur is om te saneren, krimpen of wat dan ook. Maar dan zeg je dat en dan ga je het gesprek gelijkwaardig aan. De belerende bijna arrogante manier van hoe de sector toegesproken wordt door nota bene de mensen die claimen de sector een warm hart toe te dragen maakt het zo bitter.

Comments are closed.