Nieuws
Blij met een dode mus

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat er bijna 2 miljard beschikbaar komt voor jonge boeren en de bio-economie in Europa. Het wordt verkocht alsof de hele landbouwsector nu gered is en het moet gezien worden als een steuntje in de rug richting toekomst.


Nou hartelijk dank dat u geld beschikbaar stelt om te lenen! Ben ik nu gek dat ik geen gat in de lucht spring? Hoe durf je lenen als een cadeau weg te zetten.

Buiten dat om het is nog een belabberd ‘cadeau’ ook. Er is 700 miljoen beschikbaar voor het agriculturele midden- en kleinbedrijf en daarvan is 10% voor jonge boeren die het dan tegen ‘voordelige voorwaarden’ kan lenen. Daarmee bedoelen ze dat je bijvoorbeeld 15 jaar krijgt om het terug te betalen. Tjonge wat aardig, dus als je jong bent kun je langer geld lenen dan wanneer je oud bent.

Het is trouwens maar een schijntje als je naar het hele plaatje kijkt. Er zijn ongeveer 10 miljoen landbouwbedrijven in Europa, omgerekend is er dus 0,70 cent ( 700.000/10.000.000) beschikbaar, top.

Stel dat je toch de moed hebt gevonden en geld gaat lenen. Want zo zegt Eurocommissaris Phil Hogan, toegang tot financiering is belemmering om het bedrijf voort te zetten (zegt hij nu dat de banken te kinderachtig zijn in leningen verstrekken aan agrarische bedrijven of zegt hij nu dat als je met reden geen geld kan krijgen zij je toch geld willen lenen?).

Nu mag ik dus extra lang lenen (15 jaar) en daar moet ik blijkbaar dankbaar voor gezien de opmerking over ‘voordelige voorwaarden’.  Een simpel rekensommetje (tabel 1) laat zien wat iedereen natuurlijk wel weet. Als ik reken met een rentepercentage van 2.5% betaal ik dus bijna drie keer zoveel rente in 15 jaar als dat ik zou doen in 5 jaar.

Daarbij komt nog dat we het niet over startersleningen hebben maar over een lening bovenop het bestaande vreemd vermogen. Een gemiddeld landbouwbedrijf heeft circa € 900.000 aan vreemd vermogen uitstaan (afbeelding 1).

Figuur 1https://www.agrimatie.nl/Binternet.aspx?ID=32&Bedrijfstype=1&SelectedJaren=2018%402017%402016%402015&GroteKlassen=Alle+bedrijven (2018)

Startersleningen of leningen voor innovatie zijn effectief als het doel is om te groeien en dat de groei alleen haalbaar is met extra steun.

Maar lenen met de wetenschap dat welke investering je ook doet je in het beste geval hetzelfde inkomenslevel kunt houden is onverantwoord. Het vervolgens steun noemen is bijna een belediging.