Nieuws
De rotte appels in de landbouw rotten erger

Afgelopen week was er een schrijnend filmpje te zien op internet waar er in slachthuis op een bizarre manier met een varken werd omgegaan en iemand rustig stond te filmen (je zou je afvragen of het niet in scène is gezet). Op dat moment komen er gelijk een paar politici en anti-veehouderij strijders online en roepen dan iets in de trant van: zie nou wel, het hele systeem moet herzien worden (aldus Tjeerd de Groot).

Al is er maar 1 incidenten per jaar nog klinkt er uit allerlei hoeken dat het hele landbouwbeleid hervormd moet worden, dezelfde groep roept ook geregels dat er veel en veel te veel vee in Nederland gehouden wordt. Kun je nagaan hoe klein het percentage is waarbij het misgaat. Daarmee praat ik het niet goed, maar de eerste les die je leert bij het vak onderzoek is dat je alleen conclusie mag trekken wanneer de informatie representatief is voor de hele populatie.

Hetzelfde incident 1200 keer in de media laten zien maakt niet dat het incident ook vaker gebeurt, je kan hoogstens een deel van de wat minder heldere lichten laten denken dat het vaker gebeurt.

De rotte appels verwijderen

In iedere sector worden rotte appels verwijdert (behalve in de politiek daar worden ze volgens mij gewoon herplaatst) maar als er in de landbouw een rotte appel zit dan moet direct de hele sector herzien worden, bizar.  Jaarlijks worden er gemiddeld 119 vrouwen, kinderen en mannen bruut vermoord in veel gevallen door iemand die ze kenden. Er staat een dag een berichtje in de krant en iedereen is die avond wat aardiger thuis maar daarna gaan we over naar de orde van de dag.  Als voorbeeld in september 2019 werd een vrouw vermoord door haar partner, er stonden 4 nieuwberichten in de landelijke dagbladen en nog een paar in het plaatselijke krantje en ik kon geen televisie item erover vinden. De mishandeling van het varken een paar dagen geleden, haalde in no-time honderden keren het nieuws en alle landelijk dagbladen en televisiezenders pakte er mee uit. En dan nog honderden vakbladen, anti veehouderij clubjes en plaatselijke krantjes. Tel daarbij nog de lokale televisie en radiozenders bij op en je komt op een gemiddelde van meer dan duizend nieuwsitems.

Je zou toch maar de dochter van die vermoorde vrouw zijn en je realiseren dat je in een land woont waar een dieronvriendelijke slacht een hogere staat van verontwaardiging en politieke aandacht krijgt dan de mensonterende moord op je moeder. Voor het varken stond de minister van Landbouw direct klaar met ideeën om dit een volgende keer te voorkomen, maar er was geen minister te vinden toen deze mevrouw werd vermoord. 

Als iemand weet hoe ik mijn kinderen moet uitleggen dat het leven van een varken in Nederland honderden keren meer (media)waarde heeft dan het leven van een mens dan hoor ik het graag.

Nederlander raakt realiteitszin kwijt

Rotte appels heb je overal, afgelopen jaren is niet meer te tellen hoeveel politici over alle grenzen van integriteit heen gegaan zijn (een gemiddelde van 52 per jaar is niet raar en de groep is niet zo groot). Bijna geen krantenberichten over gezien, geen schreeuwende politici die roepen dat het politieke systeem op de schop moet of op zijn minst drastisch herzien moet worden. Hetzelfde geldt voor de recidivisten, hoevaak een crimineel ook weer opnieuw de fout in gaat, bijna nooit hoor je dat het systeem niet deugd, behalve van mensen die voor de zoveelste keer overvallen zijn door iemand die daar al drie keer voor vastgezeten heeft. Als deze mensen al een podium krijgen. De data laat zien dat 52,2% van ex gevangenen na vrijlaten weer dezelfde daad pleegt als waar hij voor de gevangenis inging (je staat namelijk alleen in deze lijst als je exact dezelfde daad pleegt, dus iemand die eerst een gewapende overval heeft gepleegd en daarna een moord staat niet als herpleger geregistreerd).

Met andere woorden we zijn een land geworden waar de ene rotte appel een stuk harder stinkt dan de andere rotte appel. Het grootste probleem is dat niet de daad de mate van stank bepaalt maar de politiek in samenwerking met de media. Je ziet wat ervan komt wanneer die twee samenwerken, dan krijg je een bevolking die dingen niet meer in het juiste perspectief kan zien en dan kan n og wel eens grote gevolgen hebben voor de toekomst. Ik geloof niet dat de volgende generaties met deze mentaliteit een goede indruk achter laten op de internationale markt en daar moeten zij straks wel werken en leven. Dat krijg je er namelijk van als je de landbouwsector uit Nederland wegsanneert.

*****Nee, ik ben niet gevoelloos en ik vind het ook erg om te zien wat er gebeurde en ik vind dat je degene die hier verantwoordelijk voor is zo hard mogelijk moet straffen. Maar alleen degene die direct verantwoordelijk zijn en niet de sector. Als een kind op een sportvereniging wordt mishandelt dan klagen we ook niet de ouders aan dat ze (1) kinderen hebben gekregen en (2) ze naar de sportclub hebben laten gaan.