Nieuws
‘Wat hebben we het getroffen!’

Deze column staat vanaf 21 februari 2020 in Boerderij

In eerste instantie dacht ik dat het jammer was dat deze column voor 20 februari klaar moest zijn en dan ook nog eens pas een dag na de 20e gelezen kan worden. Het was leuker geweest om de uitkomst van het stikstofonderzoek van Geesje Rotgers en haar onderzoeksteam al te weten.

Geen zucht van opluchting in Den Haag

Maar na de uitzending van Jinek van woensdagavond was dat gevoel helemaal weg. Toen realiseerde ik mij dat de uitkomst er niet toe doet. Er volgt namelijk geen diepe zucht van opluchting in Den Haag omdat het een misverstand bleek te zijn. Niemand (buiten de boeren om) lijkt blij, opgelucht of hoopvol dat de uitstoot van de veehouderij misschien meevalt en we nu de werkelijke cijfers weten!

Den Haag lijkt wel te lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy als het om stikstofproblematiek gaat. Iedere keer dat er goed nieuws komt maken ze het ‘kind’ weer ernstiger ziek

Volgens mij heeft niemand er wat aan als de sector die het niet volledig veroorzaakt, miljoenen gaat investeren terwijl een andere sector die het misschien wel veroorzaakt, te weinig investeert. Dan halen we de klimaatdoelen nooit en betalen we dus allemaal te veel. Als de 20e is gebleken dat er bijvoorbeeld maar een klein deel van de investeringen nodig zijn omdat het probleem ook ergens anders ligt, dan verwacht je toch een blije Jinek en Pechtold. Het doel is toch emissie reduceren, dan is iedere oorzaak wegstrepen een stap dichter bij de oplossing.

Drie mailtjes te versturen

Maar nee, Jinek concludeert dat het onderzoek niet betrouwbaar kan zijn omdat het door de sector zelf is gedaan. Als dat waar zou zijn, dan moet ik morgen twee dringende mailtjes sturen, de eerste naar Den Haag, want bijna alle onderzoeken die gebruikt worden als onderbouwing van beleid zijn door de sector (politiek) zelf uitgezet. Het tweede mailtje is voor Marc Calon, want een onderzoek door de organisatie zelf naar ledenaantallen kan nooit betrouwbaar zijn, heb ik van Jinek geleerd.

Pechtold voorziet grotere problemen

Misschien als ik tijd over heb nog een mail naar Pechtold, wat een vreemde reactie dat ‘we’ blij moeten zijn met Schouten, want er kan wel eens een ander komen en die kan wel een stuk minder lief zijn. Nou vooruit dan maar Alexander, ik zal afsluiten met een bedankje voor Carola Schouten.

Bedankt Carola dat je zo lief bent, want ik begrijp van meneer Pechtold dat het zomaar kan dat de volgende minister de landbouwsector wil saneren, de veestapel halveren, de import wil beperken en ons torenhoge investeringen laten doen gebaseerd op data die niet betrouwbaar is. Nee dat zou wat zijn, gelukkig is dat nu niet aan de orde, wij hebben jou!