Nieuws
Is slechte vertegenwoordiging beter dan geen vertegenwoordiging?

Deze column stond 12 april 2019 in de Boerderij

https://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2019/4/Met-deze-landbouwminister-geen-vijanden-nodig-415138E/

Waarom zou je blij moeten zijn met een landbouwminister, als deze niet geschikt is?

In oktober 2017 kregen we voor het eerst in lange tijd weer een landbouwminister. Ondanks dat ik direct geloof dat ze een vreselijk aardige vrouw is, geloofde ik niet in haar als minister van LNV.

Ongeschikte minister

Als ik mijn mening hierover gaf, kreeg ik geregeld te horen dat we blij moeten zijn dat er tenminste weer een landbouwminister is, dat zou beter zijn dan niets. Ik snap dat niet, waarom zou je beter af zijn met een ongeschikte minister? Als ik moest kiezen tussen slechte vertegenwoordiging of geen vertegenwoordiging dan zou ik iedere keer weer kiezen voor geen vertegenwoordiging.

De landbouwvisie is gewoon een reclamefolder voor kringlooplandbouw

Ik maak mij zorgen om de stelligheid in haar houding. Neem als voorbeeld de landbouwvisie. Het is eigenlijk niet eens een visie. Het is gewoon een reclamefolder voor kringlooplandbouw. Het lijkt wel alsof er geen andere opties bekeken zijn. En dat gevoel krijg ik steeds vaker. Voor een land dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel (Europa) is het een vreemde keuze om de kringloop ook geografisch te sluiten. Alsof we de weidevogels kunnen verbieden over de grens te vliegen.

Extreme klimaatambities

De extreme ambities met betrekking tot het klimaat en de haast om daarmee te beginnen kan niet goed zijn. Afgelopen week plaatste de Telegraaf een stuk waarin bijvoorbeeld stond dat de Nederlanders geld krijgen als ze van het gas afgaan en de Duitsers juist geld krijgen als ze op gas overgaan. Wie houden we nu voor de gek?

Verbod op ‘bijengif’

Al die overhaaste beslissingen brengen meer problemen dan dat ze oplossen. Zo stemde Carola Schouten een jaar geleden zonder verder onderzoek in met het EU verbod op ‘bijengif’. Terwijl deze week uit onderzoek van mijn favoriete Stichting (STAF) bleek dat 96% (44 van de 46) van alle uitgestorven bijen- en hommelsoorten al uitgestorven waren voordat de betreffende neonicotinoïden op de markt kwamen.

Ik denk niet dat het Carola Schouten lukt om het EU-verbod terug te draaien, maar je vertrouwelingen ontslaan is alvast een goed begin.