Nieuws
Ledenaantal LTO 2021

Naar aanleiding van de podcast op Boeren Business over het aantal LTO leden, hierbij een toelichting. Het is ondertussen bijna vijf jaar geleden dat ik op een zondagmiddag even snel wilde kijken hoeveel leden LTO eigenlijk had. Dat was naar aanleiding van een paar uitspraken en keuzes vanuit LTO waar ik niet heel enthousiast van werd. Mocht blijken dat ze voldoende draagkracht hadden (en dat hoeft dan echt geen 50 of 60% te zijn) dan kon ik dat weer loslaten.

Maar die zondagmiddag werd avond en die avond werd een volgend weekend en nu vijf jaar later, is het dan eindelijk duidelijk. Waar ik mij geregeld over heb lopen verbazen waren de ‘opmerkingen’ die ik af en toe van LTO leden (die blijkbaar de mail niet gelezen hadden dat je mij moest negeren. ‘Probeer je soms de sector om zeep te helpen’, ‘ik dacht toch dat wij aan dezelfde kant stonden’, ‘wat heb je hier nou aan we hebben wel ergere dingen om ons zorgen om te maken’ (nou nee hoor). Het punt is namelijk dat wij als sector vinden dat de overheid niet moet proberen haar klimaatdoelen te behalen door maatregelingen binnen de landbouw zonder voldoende inzicht in de juiste cijfers en/of te weinig transparant is over die cijfers. We proberen met alle macht hen te overtuigen dat alleen op basis van betrouwbare en volledige informatie je maatregelen kunt invoeren die een sector hard raken.

Ledenaantal LTO, Prikkebord ledenaantal LTO
Het ledenaantal blijft een terugkerende discussie onder andere op prikkebord

Het aantal doet er niet eens toe

Dat is misschien nog wel het ergste. Het maakt niet eens uit of het 3%, 30% of 93% is. Zolang een deel van de sector LTO kiest als vertegenwoordiger en er is geen andere partij die belangen wil behartigen dan zijn en blijven zij de meest geschikte partij om met de overheid in gesprek te gaan over de landbouw. Maar dat maakt dit alleen maar nog erger. Ik ken niet zoveel LTO leden, maar die ik ken hebben allemaal een rotsvast vertrouwen in LTO en dat heeft wat treurigs. Dat de bestuurders van LTO zo weinig vertrouwen in hun eigen achterban hebben dat ze niet eerlijk zijn. Zie je het al voor je dat er landelijke verkiezingen zijn en nadien zitten er vier partijen in de kamer en als iemand vraagt hoeveel stemmen hebben jullie dan dat ze dan ook dit soort dingen zullen zeggen: ‘geloof ons maar genoeg’, ‘meer dan de helft’, ‘de meerderheid’, ‘we laten het wur uitrekenen en die zeggen het is genoeg‘, ‘we hoeven het niet te laten zien, het zijn er zat’ en de allerergste: onze kiezers vertegenwoordigen 80% van het vermogen in Nederland dus dat zit wel goed. Je kan bijna niet anders dan je afvragen wie zijn belangen LTO eigenlijk precies aan het behartigen is??

Gemiste kans

Volgens mij slaat LTO helemaal de plank mis door zo spannend te doen over die ledenaantallen. Als ze er gewoon open over waren en niet zo druk waren met het verbergen van de enorme afname dan zouden ze die tijd die het kost om alles stil te houden kunnen gebruiken met echt luisteren naar de leden en nieuwe leden werven. Dan zouden ze met opgeheven hoofd aan tafel kunnen zitten bij de politiek en zeggen, wij transparant en eerlijk, nu alleen jullie nog en tot die tijd doen wij als sector niks, bel maar als je zover bent! En in die tussentijd kan LTO weer verder met ledenwerving want geloof mij het kan wel een storm gaan lopen als LTO weer een integere organisatie wordt.

De data

Om het juiste voorbeeld te geven, delen wij natuurlijk alle data die beschikbaar is met jullie inclusief de berekeningen en de correspondentie daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *