Nieuws
1 op de 8 melkveehouders moet plaatsmaken voor woningbouw


845.000 nieuwbouwwoningen nodig de komende jaren volgens het AD. Omgerekend (als de grond evenredig was verdeeld) moet bijna 13% van de melkveehouders plaatsmaken. Zoals het de laatste jaren lijkt te gaan is de kans groot dat het juist de kleinere bedrijven zijn die moeten stoppen dus qua aantallen kan het nog wel eens een hoger percentage zijn. 

Draai het eens om, stel dat je als woningeigenaar in de krant zou lezen dat er de komende jaren meer dan 100.000 hectare grond vrijgemaakt moet worden (waar dan ook voor) in hartje Amsterdam en Utrecht, het staat er dan niet letterlijk maar iedereen kan 1 en 1 optellen en begrijpen dat jouw huis in hartje Utrecht plaats moet maken. Net zoals iedere landbouwer begrijpt dat als er 113 miljoen hectare grond nodig is, dat vast niet ‘uit de natuur gehaald moet worden’.

Als zou de staat een zak met geld meenemen om jouw mooie woning in hartje Utrecht over te nemen dan nog ben je op zijn minst verbaasd hoe het mogelijk is dat iets wat jij ooit met je eigen geld gekocht hebt zomaar ‘opgeofferd’ kan worden.

Het gemiddelde grondoppervlak van een tussenwoning in Nederland is 132m2 en van een vrijstaand woonhuis 162 m2 en volgens dezelfde site is het gemiddelde grondoppervlak van een twee-onder-een-kap 142m2. Van de Nederlandse bevolking woont vervolgens 15% in een appartement, 42% in een rijtjeswoning, 19,6% in een 2-onder-1-kap en 23% in een vrijstaande woning. 
(845.000 nieuwe woningen, waarvan 42% * 132 = afgerond naar beneden 46 miljoen m2. + 19,6% * 845.000 * 142= afgerond naar beneden 32 miljoen m2 + 23% v 845.000 * 162 = afgerond naar beneden 31 miljoen m2. Het gemiddelde woonoppervlak van een appartement is 110m2 en het gemiddelde aantal verdiepingen is 5. Inclusief de parkeerplaatsen en overige grond dus gemiddeld 30m2. 15% van 845.000 * 30 = afgerond naar boven 4 miljoen m2. 
4 + 31 + 32 + 46 = 113 miljoen m2 = 11.300 hectare. De melkvee sector heeft ongeveer 900 miljoen in bezit. Dus gemiddeld moet de melkveehouderij met 12,5% krimpen om de woningbouwplannen door te laten gaan. 

Woonoppervlakte per persoon ver boven gemiddelde

Nederland staat in de top 3 van landen met de meeste vierkante meters woonoppervlak per persoon. Niet iets om trots op te zijn lijkt mij. Maar wel iets waar best wat winst te halen is als je uiteindelijk de klimaatdoelen wil halen en tegelijkertijd het woningtekort wil oplossen.

Toch is er nog nooit serieus over gesproken dat het niet meer van deze tijd is om in een kapitale villa te wonen met meer badkamers dan mensen. 

Misschien leuk om een social media onderzoekje op los te laten. Welke mensen met meer slaapkamers dan bewoners, is bereid om kleiner te gaan wonen of een deel van zijn huis te verhuren? Het kan natuurlijk ook zoals het in de landbouw gedaan wordt, welke mensen zijn bereid om tegen een standaard vergoeding hun huis en haard op te geven en ergens anders te gaan wonen, zodat er in plaats van 1 kapitale villa met 10.000 m2 grond er een woonwijk met 40 eengezinswoningen gebouwd kan worden?

Een standje lager wonen levert 4 jaar milieuwinst op

Geen idee of dat waar is, maar voordat de campagne gelanceerd wordt kunnen we dat nog wel uitrekenen, we lenen gewoon wat ideeën van de ‘dagje minder vlees’ campagnes. Want waarom worden we wel doodgegooid met campagnes waar men wordt aangespoord minder vlees of zuivel te eten (in de wetenschap dat je een deel van de boeren richting einde bedrijf duwt) maar horen we geen reclame die ons verteld dat we ook prima met iets minder woonoppervlak kunnen. Of dat we best ons huis kunnen opdelen om zo het woningtekort te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere samenleving. 

Het is een oprechte vraag. Waarom wel bemoeien (aanmoedigen iets te laten) met wat mensen eten maar niet hoe mensen wonen? Ligt daar dan de grens in onze ‘democratie’ (de aanhalingstekens staan er omdat de definitie van democratie niet helemaal meer klopt bij het politieke systeem in Nederland maar ik nog geen nieuw woord heb gehoord).

https://www.ad.nl/wonen/komende-tien-jaar-moeten-er-845-000-woningen-bij-komen~a24d16f4/