Nieuws
Immuun voor miljoenen

Deze column stond vanaf 20 december 2019 in Boerderij

Vanaf het moment dat Frans Timmermans zonder blikken of blozen aangaf dat Europa € 1.000 miljard nodig heeft om de klimaatdoelen te halen, zegt geen ander (lager) bedrag mij nog wat.

De € 250 miljoen die premier Mark Rutte voor LTO al heeft vastgelegd en het collectief heeft toegezegd, deed mij niks. € 250 miljoen na € 1.000 miljard is zoiets als maximaal 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelweg als je net acht uur door Duitsland hebt gereden met 200 kilometer per uur. 

Nederland maakt eigen (slechte) keuzes met betrekking tot Plattelandsontwikkeling

Om toch te controleren of Timmermans de nullen wel goed had, keek ik op de site van de Europese Unie. Wat bleek: in de afgelopen vijf jaar is er € 150 miljardnaar plattelandsontwikkeling gegaan. Vanaf 2014 heeft de EU zes doelen gesteld waaruit landen weer een keuze konden maken. Nederland heeft ervoor gekozen om verreweg het meeste geld te investeren in ‘verbeteren van de natuur en het milieu in landbouwgebieden’, daar ging 56% van het geld heen. 

Maar waar Nederland niet op ingezet heeft, is veel opvallender: ‘het vergroten van de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van alle soorten landbouw in alle regio’s en bevorderen van innovatie landbouwtechnologieën’.

Daar is maar 5% van het budget naar toegegaan en dat was het geld voor de jonge boeren. Gebruikt om de jonge boeren in ieder geval de mogelijkheid te geven nog te blijven bestaan. Alsof blijven bestaan het enige doel is?

Laten we hopen dat er iemand op het ministerie bij die pagina komt voordat er geen boer meer te vinden is

Als je verder leest op de site van de Europese Unie, dan zie je dat de EU-landen expliciet waarschuwt om te voorkomen dat boeren stoppen omdat de winstmarges te klein zijn en intensivering onmogelijk wordt gemaakt. 

De EU geeft nota bene aan: koester je boeren, zeker die in Natura 2000-gebieden. Zij hebben kennis van grond en natuur en als zij ermee stoppen heb je als overheid een groot probleem. Die rapporten van de EU zijn eindeloos lang, dus laten we hopen dat er iemand op het ministerie bij die pagina komt voordat er geen boer meer te vinden is in Nederland. 

Omdat de overheid dat wil, niet omdat het moet

Duidelijk is dat de overheid de huidige koers volgt omdat ze dit wil en niet omdat het moet. En daar zit de irritatie, het lijkt alsof ze geen duidelijk einddoel heeft. Maar boeren willen niet nog een keer jaren in emissiearme stallen investeren, om vijf jaar later tot de conclusie te komen dat het niet zo emissiearm is. Je moet als overheid toch begrijpen dat boeren niet meer bereid zijn om een euro te investeren voordat duidelijk is wat het uiteindelijke doel en er eerlijke meetinstrumenten gebruikt worden. 

Tot die tijd kunnen er nog zoveel ontbijtjes op het Catshuis georganiseerd worden, het zal niets helpen, want van boerenverstand kan de minister-president niet winnen.