Nieuws
Vegetariër kan  levenswijze alleen veroorloven door veehouderij en industrie

Export versus eigen gebruik

De waarde van de export van dierlijke producten (zonder kennis, dienstverlening en overige indirecte opbrengsten) was in 2016 29,5 miljard euro (cbs, 2016). Ook importeren wij ter waarde van 19,3 miljard euro.

 

   

 

Veehouderij is een financiële zekerheid die je niet kwijt wil raken

De totale exportwaarde was in 2015 436 miljard en de totale importwaarde was 393 miljard. Zolang wij niet meer hoeven te kopen dan verkopen gaat het financieel nog niet zo slecht.

Economisch gezien heeft Nederland geen goed uitgangspunt. Wij hebben amper eigen grondstoffen (gas is onze grootste bron van inkomsten maar het einde nadert snel) en wij zitten geografisch ook niet geweldig. Als het moet kan ieder land met gemak langs ons heen.

De grootste bronnen van zekerheid lijken ook de grootste weerstand op te roepen. De haven, schiphol en de veehouderij zijn economische zekerheden die in ieder geval groei waarborgen van de hele economie.  Zonder zou het misschien mogelijk zijn om een gelukkig en gezond land te worden maar dat zal van korte duur zijn.

Verhoudingsgewijs drukt een vegetarisch dieet twee keer zo zwaar op het milieu dan het dieet van een carnivoor

Vleeseter gezonder dan vegatariër
Overzicht (ernstige) ziekten vegetariër versus carnivoor

De vegetariërs en veganisten die geloven dat het mogelijk is om gezond te leven in met een basis welvaartsniveau rekenen (net als andere belanghebbende) vaak te eenzijdig. Als je tegen dieren fokken voor consumptie bent dan valt er een heel groot deel van de zuivel-veehouderij ook weg. De grond in Nederland is niet zomaar geschikt en niet voldoende om alle voedingstoffen op te verbouwen die nodig zijn om een heel land te vlees en zuivel-vrij te voeden. De import van groente, eiwit vervangers en vitamine supplementen zal enorm toenemen (en daarmee de brandstof voor de grote vaart, de productie kosten in Nederland, gebruikte en daardoor geproduceerde gif voor de akkerbouw). De kosten van de huidige import van alleen al groente en fruit (42 miljard) zal verdrievoudigen, mede door de aanvullingen die nodig zijn zoals de productie van soja  en noten om de tekorten aan te vullen. Daarentegen zijn er ook kosten die wegvallen door sanering van de veehouderij, zoals ziekten door dieren, gezondheidszorgkosten zullen afnemen volgens de vegetariër zelf. Uit (niet gesubsidieerd) onderzoek van de Medical University Graz (2014) blijkt dat vooral de chronische ziekten vaker voorkomen bij mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet dan mensen die vlees eten.

 

Minder vlees eten groter negatief effect dan de som van de voordelen

Om een lang verhaal niet nog langer te maken. Het huishoudboekje van Nederland laat zien dat wij een overschot hebben van ongeveer (285 – 277 miljard) 8 miljard. De ‘winst’ van Nederland bestaat voor een groot deel uit directe en indirecte export, de export zorgt bijvoorbeeld alleen al voor 2 miljoen fulltime banen dat is ongeveer 25 – 30% van alle banen in Nederland. Mocht de veehouderij de productie terugschroeven of zelfs grotendeels stop moeten zetten dan stopt de economische groei terwijl de milieu problematiek (CO2) enorm zal toenemen.

Back to basic

Het enige economische model dat op korte termijn betaalbaar is, is dat heel Nederland terug naar ‘vroeger’ gaat. Geen laptops, geen import, geen groeiende industrie etc. Hoe mooi dat ook klinkt (voor een film) dat is gewoon niet haalbaar. Mijn advies is dan ook voor de groep mensen die dit aandeel willen leveren, zoek een plekje in de wereld waar dit mogelijk is en lever zo je bijdrage. Blijf niet in een land wonen waar welzijn en welvaart grotendeels afhankelijk is van de de (vee)industrie. Het opdringen van je mening en je levenswijze is niet netjes en zonde van je energie. Ik zie geen reclame voorbij komen vanuit de vleesetende industrie met slogans als ‘eet vlees, anders heeft Karel straks geen werk meer’. Leven en laten leven en als je het niet meer aan kan, ga… je bent geen boom.