Nieuws
Friesland Campina en luchtwassers

Het luchtwasser verhaal heeft veel haken en ogen. In het vorige deel kwam al naar voren dat er best pittige aanpassingen moesten komen qua bedrijfskeuzes. Zo moest de nok dicht en konden de staldeuren ook niet open natuurlijk. De zijkanten moesten zo goed als dicht en mochten ook niet met materiaal wat eventueel open kan (rolgordijnen). Dat voelt toch niet fijn. Tot nog toe keurde de provincie ieder voorstel dat niet alles helemaal dichttimmerde (letterlijk en figuurlijk) af.

Nieuw plan, oud plan

Gelukkig bleek de provincie de ammoniak aanvraag mogelijkheid weer open gesteld te hebben dus moesten wij acht weken voor de startdatum beslissen om alsnog een vernieuwde aanvraag voor de luchtwasser in te dienen (de stal nog dichter maken) of alsnog de gok te wagen en gewoon uitbreiding van de vergunning aan te vragen. Wij hebben de gok genomen en wachten nu dus op antwoord. Het kan maar zo zijn dat het afgewezen wordt en dan moeten wij alsnog terug naar het plan van de luchtwasser.

Melkfabriek & luchtwasser

Geen enkel moment hebben wij er bij stil gestaan om toestemming te vragen bij de melkfabriek. Toen de adviseur bij ons langskwam om aansluiting en ruimte rond de melktank te bekijken en bespreken, trok hij wit weg toen hij luchtwasser hoorde. Geen luchtwasser voor melkveehouders die aan Friesland Campina leveren. De stallen zijn te dicht! Mensen moeten naar binnen kunnen kijken (bedoelen jullie niet dat de koeien daglicht moeten zien?). Gelukkig bleek dat alleen te gelden voor nieuwe stallen waardoor wij nog een tweede mogelijkheid houden. Niet dat wij er de voorkeur aangeven maar het geeft ons de tijd om andere mogelijkheden te zoeken. Ik denk dat het goed is dat de melkfabriek deze regels stelt ik denk wel dat ze daar misschien wat duidelijker over moeten communiceren.


Er op of eronder

Er komen dus spannende weken aan. Waar bij de ene uitkomst wij en een heleboel geld uit sparen en een mooie lichte, frisse stal houden of het alternatief moeten accepteren.

1 thought on “Friesland Campina en luchtwassers

Comments are closed.