Nieuws
Koe Gigi geeft 34.000 liter melk per jaar
Vee 

Holsteiner Gigi houdt eer van ras hoog

Eigenaar Robert Behnke (NPR, 2016) verteld vol trots over zijn beste koe van stal. Meer dan drie keer van wat de gemiddelde holsteiner koe geeft in een jaar. Zoals iedere topsporter staat ook Gigi onder controle van een (vee)arts, heeft ze een uitgebalanceerd dieet en wordt goed bijgehouden hoe ze zich voelt.

Wat maakt haar nu zo bijzonder, vraag je jezelf af. Volgens de eigenaar is het een combinatie van veel dingen maar is het haar lichaamsbouw die het in de eerste instantie mogelijk maakt. Ze is bijna 1,60 meter groot en ze doet niet onder voor een gemiddelde stier qua schouderpartij.

Amerika

Sinds de eerste holsteiners naar Amerika gehaald zijn, is er van alles in het werk gesteld om de, toch al hoge productie, nog verder op te schroeven. In Amerika gaan ze daar misschien nog wel net wat verder in. Een combinatie van uitgebalanceerde voeding en hormonen is heel normaal. De laatste jaren zie je vooral dat er gefokt wordt op grotere koeien.

 

 Gigi 

Groei in Amerika staat averechts op krimp in Nederland

Iedere dag worden er tienduizenden kalveren geboren, waarvan meer dan de helft genetisch geholpen zijn (gesext sperma, hormonen etc). Ondanks dat er in Amerika ook al tegengeluiden klinken tegen de drang om steeds meer en groter te fokken, zijn alle voor en tegenstanders het over één ding eens:

Zorg ervoor dat de koeien goed in hun vel zitten, want een koe die niet gelukkig is geeft geen melk, ongeacht hoe ze gefokt is.