Nieuws
NPO wil de boeren niet begrijpen

Vandaag kwam toevallig de radio column van Janneke de Bijl bij de Nieuws BV voorbij een radioprogramma van De Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Een omroep die al vaker heeft laten blijken dat ze vooral veel moeite doen om het perspectief van de boeren niet te hoeven begrijpen. Waarin ze het had over de protesterende boeren, en ze de houding en acties van de boeren vergeleek met de houding en het gedrag van haar vierjarige (en zo te horen erg verwende, videofilmpjes verslaafde) neefje. Want volgend Janneke wilde de boeren dat alles bleef zoals het was.

Vanaf dat moment moest ik moeite doen om verder te luisteren. Want ik realiseerde mij dat er helemaal niemand, met een connectie met de NPO ook maar iets heeft begrepen van wat er de afgelopen JAREN speelt binnen de agrarische sector.

Meten met twee maten

Als een boer zou zeggen dat hij protesteerde omdat hij wil dat het binnen de landbouwsector bleef zoals het nu is, zou hetzelfde zijn als zeggen; De gedupeerde van de toeslagenaffaire willen geen oplossing, ze vinden het wel prima zo zonder hun kinderen of de gedupeerde van de gasboringen in Groningen zijn helemaal niet van plan om nog met minister Rutte in gesprek te gaan, ze zijn gewend geraakt aan al die aardschokken en de continue stress van instortende muren

Het zou hetzelfde zijn als zeggen; De gedupeerde van de toeslagaffaire willen geen oplossing, ze vinden het wel prima zo zonder hun kinderen of de gedupeerde van de gasboringen in Groningen zijn helemaal niet van plan om nog met minister Rutte in gesprek te gaan, ze zijn gewend geraakt aan al die aardschokken en de continue stress van instortende muren

Eigenlijk zou ik mij de moeite moeten besparen om uit te spellen hoe het zit, want laten we Jannekes eigen woorden gebruiken: de NPO en al haar Jannekes willen helemaal niet weten wat er echt aan de hand is. Al zouden ze het wel kunnen begrijpen, ze willen het niet. Want dat zou betekenen dat ze hun grootste sponsor (de staat) moeten afvallen. En idealen, normen en waarden zijn een groot goed, maar een goedgevulde bankrekening is blijkbaar net iets belangrijker.

Structuur Nederlandse Publieke Omroep

Niet gehinderd door enige kennis

Maar even terug naar Jannekes verhaal. Nadat ze had aangegeven dat de politie haar taak niet vervuld want hoe kunnen ze nou niet de doodstraf geven aan een boer die gebruik maakt van zijn recht op demonstreren. Gaat ze verder over varkens die maar 1m2 ruimte in de stal hebben. Wederom wordt Janneke niet gehinderd door enige inhoudelijke kennis. Haar feitjes komen blijkbaar van de website van een organisatie die waarschijnlijk net als de NPO zwaar gesponsord/geadviseerd wordt door D66. Want realiseert mevrouw Bijl zich wel dat omgerekend een kind in een klaslokaal (minus de meubels) of een werknemer op kantoor (minus de meubels) wettelijk nog minder vierkante meters overhoudt? En beseft Janneke ook dat dit richtlijnen zijn? Nee natuurlijk niet, maar het scoort zo lekker bij de NPO vega fanclub dus dan doe je dat.

Wederom wordt Janneke niet gehinderd door enige vorm van inhoudelijke kennis. Want realiseert mevrouw Bijl zich wel dat omgerekend een kind in een klaslokaal (minus de meubels) of een werknemer op kantoor (minus de meubels) wettelijk nog minder vierkante meters overhoudt?

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet

Ik ben groot voorstander van je goed te verdiepen in iets voor je er een mening over geeft, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet verder geluisterd heb dan dit. Een mens (en zeker als je zoals ik in het onderwijs werkzaam bent) kan maar een beperkte mate van nonsens per dag aanhoren. Dus het kan zijn dat Janneke in het tweede deel verteld dat ze haar beeldschermverslaafde vierjarige neefje achter zijn tablet weg heeft gehaald en uit haar linkse internetbubbel gebarsten is om haar ontslag in te dienen bij de NPO. Dat ze dus op dit moment zelf aan het uitzoeken is wat nu de ware reden is waarom die Groningers, de gedupeerde van de toeslagaffaire en de boeren geen enkele behoefte voelen om met Rutte in gesprek te gaan.

Maar mocht Janneke nog niet zover zijn dan kan ik vast een tipje van de sluier oplichten, het heeft iets te maken met het feit dat zij niet meer zoals jouw (televisie verslaafde) neefje nog in sprookjes geloven en al helemaal niet in sprookjes die al te vaak voorgelezen zijn.

P.s.

Als je jouw neefje een keer achter zijn tablet vandaan wil halen, kom gerust langs bij ons op de boerderij. In het ergste geval leer je er zelf ook nog wat van.

De ware reden waarom die Groningers, de gedupeerde van de toeslagaffaire en de boeren geen behoefte voelen om met Rutte in gesprek te gaan. Mocht Janneke nog niet zover zijn dan kan ik vast een tipje van de sluier oplichten, het heeft iets te maken met het feit dat zij niet meer zoals jouw neefje in sprookjes geloven en al helemaal niet in hetzelfde sprookjes dat al voor de tiende keer voorgelezen wordt.