Nieuws
Als het kalf verdronken is ..

Deze column staat vanaf 30 augustus 2019 in Boerderij

2 halfnaakte vegan streakers liepen afgelopen week door de piste bij het EK springen. Er waren een heleboel mensen die dit veroordeelden, maar de meeste indruk maakte Yannick Janssen (14), de zoon van Anky van Grunsven.

Eerlijk is eerlijk, wat hij zei kan echt niet, maar hij is 14 en dus maak je die fouten. Jammer genoeg maakt hij ze niet alleen omdat hij jong is. Hij maakt ze omdat hij al jaren moet toekijken hoe onder andere zijn ouders, boeren, vissers en overige dierenliefhebbers het doelwit zijn van een groep extremistische vegans.

Kinderen hebben het gevoel zich te moeten mengen in een vegan-oorlog omdat hun ouders machteloos staan

We leven in een land en tijd waarin kinderen het gevoel hebben zich te moeten mengen in een vegan-oorlog, omdat hun ouders machteloos staan. Onze kinderen kijken toe hoe ingebroken mag worden. Dan hebben we het nog niet over beschuldigingen van hoogleraar Roos Vonk dat wij veehouders niets beter zijn dan de nazi’s. Dat doet iets met kinderen.

Dan heb ik het nog niet over de steun die klimaatspijbelaars kregen van onze eigen overheid. Als je de wet overtreedt, moet je een straf krijgen. Een goed zware ook als je een hele beroepsgroep bang maakt.

Kinderen zijn degenen die de frustratie van hun ouders opvangen als wéér niet ingegrepen wordt

Om zwaarder te kunnen straffen, moeten daden aangeduid worden als terrorisme in plaats van activisme of extremisme. Volgens de AIVD onderscheidt terrorisme zich van extremisme doordat terroristische daden een maatschappij-ontwrichtend effect hebben.

Weet je wat ik een maatschappij-ontwrichtend effect vind: de boosheid van onze kinderen. Zij zijn degenen die de frustratie van hun ouders opvangen als weer niet ingegrepen werd.

Zij voelen de moedeloosheid wanneer hun ouders te maken krijgen met wetgeving gemaakt door mensen die het verschil niet weten tussen de uiers van een koe en de kloten van een stier.

De boosheid die onze kinderen voelen, is het gevolg van de laffe houding van de overheid

Onze kinderen groeien op met de gevolgen van de laffe houding van de overheid en dat doet wat met ze. Ja, Yannick ging te ver wat betreft zijn woordkeuze, maar daar doen zijn ouders heus wel wat aan.

Het zou moeten gaan over het echte probleem. Als een overheid zijn burgers niet beschermt, dan gaan burgers vroeg of laat zichzelf beschermen. De boosheid die onze kinderen voelen is het gevolg van deze laffe houding van de overheid.

De ene helft van de nieuwe generatie denkt dat die de wet mag overtreden omwille van idealen en de andere helft voelt zich genoodzaakt zichzelf te verdedigen. Weet je wat daar van komt: oorlog. Zou dat voldoende maatschappij-ontwrichtend zijn voor de AIVD?