Beste Guido Weijers
Ik las in een artikel uit 2009 (HP de Tijd), dat je over tien jaar de politiek in wil gaan. Dat is volgend jaar. Daar voegde je het volgende aan toe: ‘Als ik voldoende kennis van zaken heb. Wat ik nu doe, verschilt niet zo heel veel. Ik wil een zaal aan het denken zetten. Ik wil de wereld verbeteren, maar ik heb geen machtsmiddelen.’ Misschien denk je ondertussen wel voldoende kennis van zaken te hebben, maar geloof mij je wil absoluut voorkomen dat je daar straks met allemaal zelfbedachte data staat. Omdat wij vleeseters niet de beroerdste zijn, rekenen wij even met je mee. Zodat je bij de volgende verkiezingen goed beslagen ten ijs komt.
Het moet wel waar zijn wat je zegt!
De tweede kamer zit vol mannen en vrouwen die vroeger het jaarlijkse schooldebat minimaal twee jaar op rij wisten te winnen. Ze hebben vaak zulke goede retorische technieken dat je de leugen niet meer van de waarheid kan onderscheiden. De waarheid dusdanig oprekken om je punt te maken is één ding maar strooien met cijfers en statistieken die niet waar zijn, wordt ongenadig afgestraft. En terecht.
Stel dat degene die wij moeten vertrouwen alles afronden van 5% naar 75% dan was er binnen een jaar oorlog. Stel je eens voor als je in de onderstaande beweringen de 5% opschroeft naar 75%.
- ‘Er komt een prijsstijging de ziektekostenverzekering van 5%!
- ‘5% van de beroepsbevolking raakt volgend jaar zijn baan kwijt!
- ‘5% van de theaters moet dicht om subsidie uit te sparen’
Stel je eens voor als wij daar voor het effect op tv of social media 75% van maken. Dan zou er binnen een jaar totale chaos zijn.
En dat is nu net wat jij hebt gedaan, chaos creëren met cijfers die werkelijk waar gewoon bedacht zijn!
Ik kan mij maar zo voorstellen dat je ze niet zelf hebt bedacht, dus iemand in jouw leven is het gelukt om jou een grote leugen wijs te maken die jij vervolgens op televisie als waarheid napraat. Ik neem aan dat je diegene wel even gebeld hebt om te zeggen dat je mooi voor paal stond en ik denk ook niet dat je degene ooit nog zomaar op zijn woord gaat geloven.
Met een beetje geluk, ben jij nog niet je geloofwaardigheid kwijt. Maar mocht je nog een keer gevraagd worden naar hoe het nu echt zit, dan kun je onderstaande tekst erbij pakken (inclusief bronnen).
De leugens
Afgelopen week vertelde je dat jij dacht dat de CO2 uitstoot vanuit de veeteelt meer is dan alle industrie en mensen samen in Nederland. De bron die je noemt is; Cowspiracy, de naam geeft al iets weg. Het is een groep samenzweerders tegen de vee-industrie. Wat niet per definitie betekent dat het onjuist is wat ze zeggen. Maar ervaring heeft geleerd dat ze vooral het verschil niet weten tussen de rekentekens + en – en + en *.
De feiten
De totale CO2 uitstoot in 2016 in Nederland was iets meer dan 139.855.907 ton (exclusief luchtvaart). De industrie is verantwoordelijk voor meer dan een kwart daarvan (28,7%). De huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 20% (19,95%). Samen zijn ze dus verantwoordelijk voor bijna de helft van alle uitstoot (48,7%).
De landbouw (dus niet alleen de veeteelt) is verantwoordelijk voor 7,1% van de totale uitstoot. Het aandeel van de veeteelt binnen de landbouwsector is iets minder dan 30 procent (28,8%). Het totale aandeel van de veeteelt in Nederland is dus 2,0%.
Deelsector | % van totale secto |
CO2 Veeteelt | 28.8% |
CO2 Akkerbouw | 67.0% |
CO2 Overig | 4.2% |
De vegetariër in de Hummer
In 2015 plaatste je op Facebook een berichtje over vlees(eters) zonder enige onderbouwing. Maar omdat het de toon van een feit had (wist je dat?) had je het toch even moeten controleren. Wat je dan namelijk gevonden had, was dat;
De vleeseter gemiddeld 38 kilo vlees eet per jaar, voor de productie van 1 kilo varkensvlees wordt 4,5 kilo co2 verbruikt.
38 kilo keer 4,5 kilo CO2 is 171 kilo CO2.
(Er is in dit voorbeeld gerekend alsof de 38 kilo vlees consumptie alleen uit varkensvlees bestaat. Echter is de verhouding gemiddeld als volgt, 20 kilo varkensvlees, 11 kilo kip (*2,6 kilo CO2) en 7 kilo rundvlees (*15 kilo CO2). De werkelijke uitstoot is in dat geval 223,6 kilo CO2 i.p.v. 171). Er is echter gekozen om met een soort vlees te rekenen, net als dat er bij de Hummer gekozen is om het hogere verbruik in de stad niet mee te nemen.
De gemiddelde eigenaar van de Hummer ongeveer 20.000 km per jaar rijdt (schatting). Volgens autozine verbruikt een Hummer gemiddeld 1 op 5,8. Met 20.000 km per jaar verbruikt hij 3.448 liter diesel. Per liter verbruikt diesel 2640 gram CO2. In totaal stoot de Hummer per jaar dus 9.103.448 gram CO2 per jaar uit (9,1 ton CO2 of 9.103 kilo CO2).
Er kunnen dus 53 mensen een jaar lang gemiddeld 38 kilo vlees per persoon eten als 1 vegetariër een jaar lang zijn Hummer laat staan.
Spullen, spullen en nog meer spullen
Een jaar of tien geleden sprak ik met een uitwisselingsstudent uit Zuid-Amerika en hij vertelde wat hem zo verbaasde in Nederland. Dat was niet dat wij nog steeds zo aten als onze voorouders (vlees).
Hij begreep niet dat wij geen huizen bouwen voor onze mensen maar voor onze spullen. Wij bouwen zelfs huizen voor onze auto’s (garage). De aarde van haar grondstoffen beroven om een huis te bouwen met vijf kamers en daar gaan wonen met twee mensen, dat raakte hem. Om vervolgens ook nog meubels en spullen aan te schaffen om die kamers te vullen want een leegstaande kamer is vreemd. Hij begreep er niets van.
Beste Guido
Je hebt een groot bereik en een groot hart voor het milieu en de aarde. Mensen geloven jou, zoals jij de verkeerde bronnen geloofde. Zet mensen aan het denken, maar wel op basis van werkelijke feiten, want als ze eenmaal doorkrijgen dat je maar wat roept dan is je kans verkeken en dat zou jammer zijn.
De productie van huizen, auto’s, mobiele telefoons, elektrische auto’s, avocado’s, laptops en vliegreizen leggen een enorme druk op het milieu. Wij hebben de auto nodig en wij kunnen niet meer zonder mobiel maar wees eens eerlijk, is iedere twee jaar een nieuwe mobiel echt nodig?
Moeten wij echt rijst uit China laten komen en avocado’s uit Mexico omdat Sushi nu eenmaal lekker is? Waarom beginnen met je eigen productie van vlees en zuivel te verbannen? Waarom begin je niet daar waar het probleem ligt?
Klopt dat de landbouwsector in Nederland ongeveer 8% van de CO2-uitstoot voor haar rekening neemt. Maar je moet de totale impact van op het milieu van vleesproductie (wereldwijd) zeker niet gaan onderschatten! Lees dit artikel maar eens: https://www.pnas.org/content/111/33/11996