Nieuws
Verwar de vriendelijkheid van de veehouder niet met respect

Vandaag publiceerde de Elsevier een artikel over wat de voorbarige en onterechte beschuldigen hebben gedaan met het beeld van de burgers van de veehouder.
Het artikel onderstreept nogmaals dat er helemaal geen sprake was van de vermeende kalverfraude. Net zoals er geen sprake was van grootschalige mestfraude van varkensboeren. Met een hoop bombarie publiceerde NRC in 2017 een reeks verhalen over mestfraude in het zuiden van het land. De percentages logen er niet om, 61% hier en 40% daar. Onder ieder artikel staat ondertussen een correctie-tekst. Zo bleek de 64%, 39% te zijn. Zo bleek dat het niet om gevallen uit 2017 ging maar uit alle boetes, strafzaken en berispingen tussen 2007 en 2015 en het bleek ook niet om boeren te gaan maar om verwerkingsbedrijven, transporteurs en laboratoriums.

Ondertussen weet de gemiddelde Nederlander wel dat kranten niet altijd even secuur zijn, maar wie wel heel secuur moet zijn is een minister.

En dat is Carola Schouten niet. Ze lijkt nog steeds veel krediet te hebben, ook uit de sector. Dat zegt vooral wat over de sector. Het is jammer dat je het niet ziet. Toen NRC dit artikel publiceerde was je nog niet zo lang minister, je trok te snel verkeerde conclusies.

Wat mij het meest is bijgebleven is je opmerking over dat je zo in shock was vanwege de ‘wegkijkcultuur’ bij dit soort ernstige fraudezaken, volgens jou dan.

Weet je wat ik het ergste vond. Jouw ongefundeerde uitspraken, het feit dat je nog steeds wegkijkt wanneer je ziet dat een hardwerkende veehouder uitgescholden, beschuldigt en aangevallen wordt. Het feit dat je wegkijkt wanneer er open en bloot videomateriaal van een inbraak bij een veehouderij op internet geplaatst wordt. Ondanks dat daar dus daadwerkelijk bewijs is van crimineel gedrag. Het feit dat je meer dan 5000 keer iets gezegd hebt grootschalige fraude in de veehouderij, maar nog geen 150 keer iets gezegd hebt toen bleek dat je er naast zat.

Ik neem het jou kwalijk dat je niet de namen noemt van degene die jou adviseren en het echte probleem zijn. Je weet dat je meerdere keren verkeerd bent voorgelicht over de sector.

Door deze mensen een hand boven het hoofd te houden, ben je net zo slecht als de vermeende fraudeurs waar je zo op afgegeven hebt. Je houdt de georganiseerde misdaad tegen de veehouderij in stand door je hoofd weg te draaien. Je doet precies dat, waar je de onschuldige veehouders van beschuldigde.

Kennis zonder rechtvaardigheid is huichelarij

Je hebt een heleboel mensen in de sector onrecht aangedaan door je grote uitspraken en je nog grotere beschuldigingen. Je zit op een positie waar je mensen kunt maken of breken. Tot nog toe sta je te vaak aan de wieg van weer een klap voor de eerlijke hardwerkende boeren.

Sinds je aangesteld bent, ben ik minstens tien keer aangesproken op mijn frauduleuze manier van geld verdienen. Het maakt niet uit dat we geen boete gehad hebben dat we niet eens tot de groep ‘verdachte bedrijven’ behoren. Ik ben boer, dus ik ben fout.

Dat lijkt mij een dubieuze prestatie voor op je cv. Je bent nu bezig met je reces, een drie maanden durende periode waarin je geen vergaderingen hebt zodat je allerlei dossiers kan doorlezen, voorbereiden en af en toe op werkbezoek kan. Leuk, veehouders hebben geen reces, waarin we drie maanden te tijd krijgen om onze ‘dossiers’ bij te werken. Maar inderdaad dat is een keuze. Ik ben blij dat je met reces bent, waarom? Omdat je daardoor de sector niet nog meer in diskrediet kan brengen door ongenuanceerde en valse beschuldigingen.

Het tij keren

Neem de komende maanden eens de tijd om de definitie van de onschuldpresumptie door te lezen. Neem vervolgens een paar weken de tijd om een lijstje met namen van mensen op te stellen die jou keer op keer lieten geloven dat er sprake was van fraude en neem afscheid van die mensen. En neem de komende maanden te tijd om met een eerlijk compleet verhaal te komen over de hele fosfaatkwestie in plaats van die halve waarheden die er tot nog toe steeds naar buiten komen. Het feit dat er veehouders zijn die nog steeds openstaan voor gesprekken met jou zegt niets over jou maar alles over de veehouders. Ze blijven hopen dat verstand met de jaren komt (bij jou dan) en dat je met de tijd ziet wat er echt speelt in deze sector.

Ik ga jou niet vertellen wat dat is, ik hoop dat je er zelf achter komt en dat je dan niet weer je hoofd wegdraait. Want zeg nou zelf dat is wel het allerergste!

4 thoughts on “Verwar de vriendelijkheid van de veehouder niet met respect

 1. Beste Leonie
  Wederom mijn complimenten voor dit artikel .
  Al voor het aantreden van het kabinet heb ik gewaarschuwd bij de POV voor Carola Schouten .In mijn ogen is ze niks anders dan gereformeerd Groen Links.en dan geen kwaad woord over gereformeerd.
  Wederom sla je de spijker precies op zijn kop.
  Ik weet bijna zeker dat Carola Schouten meer scha gaat veroorzaken voor ons agrarisch Nederland dan v. Dam en
  Dijksma of voorgaand kabinet.

 2. Het lijkt alsof er een strategische keuze is gemaakt toen zij werd aangesteld. Ik gok dat vooral haar naïviteit (onwetenheid) over de grotere vraagstukken in de veehouderij ervoor gezorgd heeft dat ze het is geworden. De vraag blijft: wie adviseert haar?

 3. En zo is het ; de veehouderij is een ware lastercampagne geworden. De toestand van de natuur in media verslechtert evenredig met de groei van het aantal academici met ‘biodiversiteit’-baantje.
  Die moeten hun eigen maatschappelijke urgentie verkopen, om op publiek geld en subsidies aanspraak te maken voor hun particuliere belangen.

 4. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. De ‘kalverenfraude’ was een hoax!!!
  Net zoals de ‘mestfraude’ door de NMWA tot enorme proporties werd opgeblazen, was zij niet te beroerd dit nogmaals te doen toen bleek dat er 5% meer tweelingen werden geboren in de veehouderij.
  Dat moest wel fraude zijn!
  Huidige stand van zaken:
  – er was geen kalverenfraude!
  – er was geen mestfraude!
  – de veehouderij wordt stelselmatig geschoffeerd!
  Wat er wel was is dat er foutjes zijn gemaakt. En dat mogen boeren niet.
  Terwijl onze overheid gepermitteerd mag blunderen, eisen zij van ons dat we feilloos zijn. In hun ogen zijn wij het voetvolk, het klootjesvolk wat maar heeft te luisteren!
  Bijgesloten column legt dat nog eens haarfijn uit.

Comments are closed.