Nieuws
Beste 21.000 mensen die de petitie van Varkens in Nood getekend hebben

U wordt belazerd

Maar voor u verder leest moet ik u waarschuwen voor de horrorbeelden die u verderop gaat zien. Ik ga ervan uit dat u iemand bent die om dieren, mensen en de natuur geeft. U weet dus ook dat je er alles aan moet doen om onnodig lijden te voorkomen. Hoe kan het dan dat u een organisatie steunt die dieren willens en wetens dood laat gaan?

Kent u de filmpjes die zij gemaakt hebben ‘s nachts? Waar ze zonder last van hun geweten te hebben er bij staan te kijken hoe een biggetje dood gaat zodat ze daarmee kunnen scoren? Ik mag hopen dat u huisarts op een dag niet een punt wil maken dat hij overbelast is bijvoorbeeld en filmt hoe zijn patiënt sterft zodat hij ‘bewijs heeft’. Ongeloofwaardig dat deze mensen willen laten geloven dat ze om dieren geven.

Ik kan u beloven dat geen boer of dierenliefhebber zoals u gewoon was blijven staan met een camera in de hand alleen maar om uw punt te maken en minutenlang het sterven van een biggetje te filmen.

Laat u niets anders wijsmaken.

Paniek veroorzaken om daarna te kunnen zeggen dat er paniek is

Probeer u eens voor te stellen hoe het moet zijn voor deze varkens en biggen dat er midden in de nacht een groep vreemde mensen met camera’s, lampen en een hoop kabaal binnenkomt in de stal. U kunt zich vast voorstellen hoe zoiets zou zijn voor paarden, honden en zelfs katten. Ik zie zo de filmpjes voor mij als iemand midden in de nacht met een lamp bij ons inbreekt en onze hond en kat tegenkomt vast onder de kast en die zijn een stuk meer mensen gewend dan deze varkens gok ik. En dan heb ik het nog niet over mijn kinderen hoe die zullen reageren.

Emotie-terrorisme

En dan komen wij bij hun enige bestaansrecht. Ze laten foto’s en beelden zien van varkens met wonden. Ik vraag mij dan altijd af, wat willen ze dan? Zodra een varken een ontstoken wond heeft doodmaken? Of geloven zij dat het mogelijk is om zonder ontstoken wonden door het leven te gaan. In dat geval hoeven wij ook geen ziekenhuizen of huisartsen meer te hebben toch? Om mijn punt duidelijk te maken heb ik iets heel vies gedaan, ik heb op google ingetypt, ontstoken wond. Mijn hemel, ik zal jullie het in detail besparen, maar ik kreeg binnen 0,31 seconden 78.300 resultaten bij mensen 25.300 van paarden en 22.300 van honden. De plaatjes hieronder laten een paar van die afbeeldingen zien. Dit zijn allemaal dieren die netjes gehecht zijn en bij de dierenarts geweest zijn (en mensen). Om te voorkomen dat u drie dagen niet kan eten vanwege de schokkende beelden, zijn de foto’s heel klein maar ik kan u verzekeren (en google het zelf maar even als u wel een sterke maag heeft) dat wij nog heel wat mensen moeten afvoeren als een ontstoken wond staat voor verwaarlozing.

Figuur 3 Overzicht ontstoken wonden google

Onwaarheden

“In Nederland leeft een groot deel van de varkens onder slechte omstandigheden en die omstandigheden maken de dieren ziek (Varkens in Nood, 2018)”

Gelooft u dat zomaar? Als ik u vertel dat een groot deel van de kinderen in Nederland ziek worden omdat ze minder dan drie uur per dag buiten zijn, neemt u dat dan zomaar aan? Ik ben bang dat wij alleen maar aannemen wat ver weg staat bij ons, alleen dan kunnen mensen ons iets laten geloven. Als ik u namelijk vertel dat een hond eigenlijk in een roedel moet leven en dat een hond buiten hoort en niet binnen en dat een hond van nature jaagt en vecht dan kijkt u naar uw eigen hond en zal u mij zeggen dat uw hond best gelukkig is zo. Sterker nog u zegt mij waarschijnlijk dat uw hond helemaal niet meer ‘vrij in de natuur’ zou kunnen leven. Maar door blindelings al die uitspraken te geloven van Varken in Nood, gaat u helemaal voorbij aan wat de wetenschap of de eigenaar zegt.

Als er een actiegroep komt en die roept, honden horen in een roedel en buiten vrij rond te lopen. Doet u uw hond dan ook naar buiten? Of is het niet zo zwart/wit?

Welke omstandigheden streven wij eigenlijk na?

De veehouders weten het niet meer, een kleine greep uit de actuele onderwerpen:

Melkveehouders krijgen kritiek want de koeien staan dan wel buiten en binnen en hebben voldoende voer, verzorging en liefde maar ze worden gemolken en dat is zo dieronvriendelijk dat alle melkveehouderijen weg moeten.

Of moeten krimpen, wat nog gekker is want wordt een koe dan niet meer gemolken? Zien jullie wat de kracht is van deze actie-groepen ze zaaien verwarring maar komen nooit met een oplossing.

Intentsieve veehouderij is blijkbaar het probleem, maar ieder dier in de veehouderij heeft bij wet een vast aantal vierkante meters of de stal nu 100 varkens of 500 varkens huist. Sterker nog als er maar 100 in mogen staan er straks dus vijf stallen, dat is pas een belasting voor het milieu en de boer.

Misschien streven wij na, hoe het in de paardensector gaat. Daar hoor je bijna niets over. Ik zie wel wat jullie bedoelen op het plaatje (:-)).

Eens kijken wat er gebeurt als er morgen een varkensboer twee varkens een bit in doet, volhangt met leer en voor een karretje zet. Zou Varkens in Nood hier iets van vinden?

Er zijn 450.000 paarden in Nederland. Er zijn geen officiële regels voor het houden van paarden. Als je wil mogen ze de hele dag binnen staan in een hok van 2m bij 2m (of kleiner). Ze hoeven niet geënt te worden (tenzij je de weg op gaat, maar ik heb nog nooit controle gehad). Het advies op de website van vereniging eigen paard over naar buiten gaan is, minimaal twee keer per dag en dan 1 keer trainen en 1x twee uur in de wei. Maar er zijn genoeg maneges en paardenstallingen waar helemaal niet voldoende grond is om ze überhaupt naar buiten te doen. Maar ze krijgen wel drie keer per week een uur bezoek van hun baasje.

Misschien zijn de honden het juiste voorbeeld

Is het wel diervriendelijk om een hond te leren zitten, liggen en pootje te geven? Is dat de natuurlijke manier die wij zoeken? Ook als het via een slipketting moet gebeuren omdat het eigenlijk tegen zijn natuur ingaat? Dat is prima en gewoon geaccepteerd lijkt het. Is het wel diervriendelijk om een hond aan te schaffen en vervolgens halve dagen te gaan werken (of hele) en dan vol trots te vertellen dat uw hond zo goed alleen kan zijn? Is dat waar wij naar op zoek zijn?

Stop alsjeblieft met petities tekenen zonder dat er eerst keiharde cijfers liggen

Ik beloof u, ik ben de eerste die tekent als er echt bewijs is. Maar niet meer zo, niet op basis van een inbraak waar de dieren hartstikke bang van worden en zeer onnatuurlijk gedrag laten zien. Waar foto’s gemanipuleerd worden, waar iedere context mist. Niet zolang de argumenten alleen maar op uw verbeelding en emotie inspelen.

Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van de varkens waar ik weet niet hoeveel over te doen geweest is, te warm om heel Europa door te rijden etc. Ik ben het er mee eens hoor, maar wat zie ik als ik het nieuws aanzet op een warme zomerdag in de vakantie. Ik zie honderdduizenden mensen in de file staan in de brandende zon met de achterbank vol met kinderen en spullen gepropt heel Europa doorrijden. Het argument dat er wel water is en de ramen open kunnen geldt ook voor de varkenstransporten.

De verhalen over varkens die op harde roosters hun biggen krijgen. Ik weet niet of u ooit een kind gekregen heeft in het ziekenhuis maar die bevallingskruk die is niet gemaakt om zo fijn mogelijk te liggen maar zo risicoloos te bevallen.

De verhalen over varkens die alleen maar gefokt worden om uiteindelijk te sterven, is ook zo een mooie. Waarom hebt u uw kinderen op de wereld gezet? Wat geeft ons het recht om kinderen te ‘fokken’ terwijl wij ze daarna in huizen opsluiten, in scholen ophokken en achter een computer droppen omdat dat zoveel makkelijker is dan met ze naar buiten te gaan. Mogen deze kinderen niet bestaan?

Hoeveel vierkante meter heeft een kind recht op? Voor de varkens en de koeien ligt het vast, ieder dier moet zoveel vierkante meter leefruimte hebben. Er zijn gezinnen met vier, vijf, zes kinderen op een flatje vijfhoog van nog geen 50m2 die minder ruimte en daglicht hebben dan het gemiddelde varken in Nederland. Zijn ze daarom zielig?

Misschien zijn ze wel gelukkiger dan de meeste mensen die hun kinderen achter de laptop zetten, hun hond in de Bench stoppen om een uurtje in de week hun paard vol te hangen met metaal en leer.

Als u de varkens wil helpen, ga rechtstreeks in gesprek met de sector. Ga naar een boer, biedt hem geld en help hem bedenken wat hij met het geld kan doen.

Het argument dat het allemaal om geld draait is waar, maar niet om meer geld te verdienen maar om het geld dat er niet is. Daar zit de nuance. Als boeren zeggen, ja het draait om geld dan bedoelen ze dat ze het geld niet hebben. De consument lijkt te denken dat de boer wil zeggen ik ga niet verder dan dit want ik wil zelf meer geld overhouden. Een boer die geld wil overhouden moet stoppen met boeren.

Als u geen geld heeft of geen geld wil geven ga dan op zoek naar feiten, zoek uit wat echt is en wat niet. Trap niet in dit soort stemmingmakerij. Natuurlijk hoeft u geen geld te geven maar probeer wel open te staan voor het ware verhaal. De inbraak en het filmen in een kraamstal leidt tot overmatige stress en daardoor een enorme toename van het aantal doodgeboortes, dankzij Varken in Nood. Laat u niet wijsmaken dat ze dan niet wisten, het is zelfs een van hun eigen campagnes geweest om geld binnen te halen.

Maak het verschil door kritisch te zijn. Er is geen twijfel over dat het veel dierenleed is, er is ook veel kinderleed en honger en onnodige sterfte van dieren en mensen. Dat moet stoppen maar niet op deze manier, niet via de bankrekening van dit soort dierenorganisaties.

Laat ons weten hoe u erin staat en geef uw mening hier

20 thoughts on “Beste 21.000 mensen die de petitie van Varkens in Nood getekend hebben

 1. Heel goed en duidelijk verhaal, precies zoals de meeste mensen in Nederland het voelen. Die 21.000 mensen die hebben getekend hebben werkelijk geen idee hoe de boeren in 2018 denken en werken. Sterker nog: waarschijnlijk wonen ze in de stad en zijn ze nooit op een boerderij geweest. Gelukkig zijn deze 21.000 mensen een uitzondering op de meer dan 17.000.000 Nederlanders die wel weten dat je niet hoort in te breken in gebouwen waarbij ook nog eens dieren bij worden opgejaagd en belaagd. Grote schande, maar een petitie tekenen zonder te weten hoe het werkelijk zit, is in mijn ogen net zo’n grote schande.

 2. Ik ben van mening dat de meeste mensen uit de “stad” die het hardst roepen inderdaad vaak totaal niet weten waar ze het over hebben en klakkeloos de actiegroepen napraten en petities tekenen waarvan ze niet eens weten waarvoor en wat de consequenties kunnen zijn. Ik noem als voorbeeld de nertensfokkerij waar mensen niet van weten dat als deze in nederland weg zijn dat ze in het buitenland toch gehouden worden onder veel slechtere omstandigheden. En zo zijn er heel veel meer voorbeelden te noemen. Echter is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn in de sector. Als je het mij vraagt moet je hiervoor in de meeste gevallen niet bij de boeren zijn. Probleem is dat het allemaal een beetje uit de hand gelopen is hier maar dat we niet zomaar terug kunnen. Ineens moet alles minder en inkrimpen en dat gaat niet zonder problemen.
  Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat dit artikel kant nog wal raakt. Het bevat echt bizarre en onwerkelijke vergelijkingen die helemaal nergens op slaan. “Varkens die hun natuurlijke gedrag niet laten zien als er een filmploeg binnen komt s’nachts”. Pff er is geen één varken in de intensieve veehouderij die natuurlijk gedrag laat zien, ook niet als er geen filmploeg is. En dat is maar één voorbeeld van de vele onwaarheden die hier genoemd worden. Ik sta achter een goed verhaal van een boer die zijn standpunt deelt op facebook en wat tegengas geeft aan de activisten en dierenorganisaties die de plank soms totaal mis slaan met hun acties.
  Echter dit artikel slaat m.i. ook helemaal de plank mis maar dan vanuit de sector bekeken, klinkklare onzin en vergelijkingen die nergens op gebaseerd zijn als je het mij vraagt.

  Ps. Ik ben een mega dierenvriend en vindt het schandalig hoe wij met onze dieren omgaan maar leg het probleem niet altijd meteen bij de boeren neer.

 3. Er is ook geen één boer die claimt dat vee hun natuurlijke gedrag moet laten zien. Het zijn de uitspraken van dit soort organisaties om vervolgens zelf zo te werk te gaan. Het is top dat u de vergelijking eruit pikt en dat deze u irriteert, dat is nu net het punt. Je kan dieren in huis niet vergelijken met dieren in de natuur. Je kan dieren in de veehouderij niet vergelijken met dieren in huis, je kan dieren niet vergelijken met kinderen etc. Wat je wel kan doen is niet klakkeloos aannemen (zoals u ook niet doet) dat wat een organisatie, zoals in dit geval Varkens in Nood, zegt ook maar enigszins een eerlijk beeld van de werkelijkheid geeft.

 4. Ik snap het punt.
  Mensen zouden inderdaad moeten gaan kijken waar hun eten vandaan komt.
  Heb ik ook gedaan, bij de varkens mocht ik niet naar binnen en de na de megastallen kippen heb ik besloten zo min mogelijk vlees te kopen uit de bio-industrie. Ik koop geen kip meer.
  De koeien komen er het best vanaf qua ruimte maar ook zij worden compleet gevormd naar een ideaalplaatje.
  We eten nog wel vlees maar dan aanvulling, van de lokale slager die zelf slacht. Ik weet waar en hoe de dieren gehouden worden.
  Ik vind dat dieren zoveel mogelijk natuurlijk gedrag moeten kunnen hebben, geen draadkooien, preventieve antibiotica en genetische aanpassingen.
  Ik ben vaak genoeg verbaasd over de vele reacties van voor of tegen vleeseters, en de hoeveelheden vlees die geconsumeerd worden.

 5. Het is heel goed dat je een weerwoord geeft tegen varkens in nood. Het enigste wat ik een beetje mis is het zelfkritische blik in de dit stukje. Er zijn natuurlijk genoeg dingen verandert in de veehouderij door andere/nieuwe inzichten qua dierwelzijn de laatste jaren.De sector zelf is daar ook druk mee bezig.Dit blijft dus ook doorgaan.
  Er is natuurlijk ook veel onwetendheid bij de gewone burger. Maar dan kan je afvragen moet je dat de burger kwalijk nemen of boer/sector? Het zijn ook maar 21.000 dat vind ik persoonlijk niet veel. Nederland telt meer dan 17 miljoen inwoners dus dit is 0.001%.
  Het is heel simpel veehouderij is een marktwerking en uiteindelijk bepaald de consument.

 6. Het klopt dat er geen zelfreflectie inzit. Dat is niet omdat die er niet is maar omdat het stuk zich er misschien minder voor leent. Ik denk dat er verreweg de meeste boeren niets liever willen dan ‘gelukkige’ maar bovenal gezonde dieren. Maar daar zit een prijskaartje aan die een boer niet altijd kan betalen. Nog hogere Dierwelzijn is dus geen keuze uit nastreven van eigen weelde maar één uit vermijden van eigen armoede. Eigenlijk precies wat jij zegt dus

 7. Ongelofelijk, dit artikel is bijna misdadig. Een file met vrijwillig vakantievierende mensen vergelijken met dieren opweg naar de dood. Een menselijke bevalling vergelijken met een kraamkooi waar zeugen elke keer weer weken in moeten liggen en niet voor hun biggen kunnen zorgen.
  Je hoeft echt niet uit het westen te komen om dit een achterlijk stuk te vinden.

 8. Als er bij de boeren word ingebroken om te filmen zijn het allemaal activisten
  Als ik bij een burger binnen ga om te filmen ben ik een inbreker
  We doen beide hetzelfde maar via het recht in nederland word er voledig anders na gekeken

 9. Goed te lezen dat u ook ziet dat mensen en dieren nu eenmaal niet te vergelijken zijn.

 10. Helemaal mee eens Achterhoeker
  Dat was ook meteen mijn eerste reactie !
  En dan hebben wij in die zomer hitte allemaal nog de airco in de auto .
  En aan het einde van de rit lekker strand en zee , en geen slachthuis …
  Ojaaa en ook ik kom niet uit het westen maar ook uit het mooie Achterhoek !

 11. Fijn nog iemand die beseft dat dieren en mensen niet te vergelijken zijn. Mooi dat wij het eigenlijk allemaal eens zijn met elkaar!

 12. Merkwaardige reactie aangezien uw artikel voor 80% gebaseerd is op het vergelijken van varkens met mensen. U haalt hiermee u eigen artikel onderuit. Ik ben het er volledig mee eens dat je soorten op veel vlakken niet met elkaar kunt vergelijken maar misschien zou u zich in een volgend artikel alleen op de feiten kunnen richten. Zoals u zelf beschrijft hecht u daar ook veel waarde aan. Daar zie ik in dit artikel echter weinig van terug.

 13. ik ben echt in shock door dit stuk. Wat een ongelofelijke ontkenning, en wat moet je je standpunt bevechten door er voorbeelden bij te halen die er niet toe doen. Dat biggetje zou nooit vast mogen komen te zitten en varkens zouden niet aan open wonden moeten kunnen komen. Dat kan kennelijk allemaal wel. Het gaat er niet om of je die dan wel of niet behandelt,natuurlijk behandel je dat al was het alleen maar dat een ziek varken geen geld meer oplevert, maar het gaat erom dat ze dat niet zouden moeten kunnen krijgen. De staarten worden afgeknipt en de tanden afgeslepen om te voorkomen dat ze (in) elkaar bijten, wat ze anders doen omdat ze volkomen tegennatuurlijk met hoeveelheden bij elkaar worden gezet zonder ontsnappings mogelijkheid. En wat doen de enorme dieren liefhebbende boeren ? Die slijpen de tanden af ipv ze meer ruimte te geven. Ik bliif dit soort petities tekenen zolang boeren dieren mishandelen. Want dat is in mijn ogen wat ze doen, net als het misbruiken van grond door deze vol te stouwen met pesticides, het weghalen van alles waar de natuur nog iets aan heeft, en vooral dat boeren klagen. Door de stijgende grondprijzen zijn de meeste boeren enorm rijk, maar wat wil de boer ? meer, meer, meer en dan maakt het niet uit hoe je een varken behandelt of een big. Zolang ze maar geld opleveren en de liefde is ver te zoeken voor de dieren hoor.

 14. Juist! Daardoor hoop ik te laten zien niets zwart wit is en/of generaliseerbaar.

 15. Om een lang verhaal kort te maken; ik vind sommige van deze argumenten veel dommer dan die van varkens in nood.
  Die van honden, paarden en kinderen zijn zo krom en onnozel dat ik me afvraag waarom ze gebruikt zijn in dit stuk. Het werkt averechts. Het maakt dat wat de sector zegt ongeloofwaardig.
  Jammer

 16. Het is natuurlijk niet de bedoeling de hele sector ongeloofwaardig over te laten komen. De bedoeling was om te laten weten dat er mensen zijn (zoals ik) die anders denken over dingen. Ik vind het bijvoorbeeld best pittig om pasgeboren baby’s die ook nog ziek zijn zonder moeder in het ziekenhuis te laten. Ik vind het raar dat daar in Nederland geen budget voor is. Maar ik snap ook dat dit uitzonderingsgevallen zijn en dat wij nu eenmaal geen onbeperkte budgetten hebben om allemaal altijd alles te krijgen wat het ‘beste’ is. Maar ik heb weer geen enkele moeite met een paard of een koe tien uur in een kleine trailer te vervoeren. Ook vind ik het raar dat er veel gesproken wordt over ‘onschuldige’ dieren die gefokt worden om uiteindelijk voor voedsel te dienen maar dezelfde mensen die tegen het ‘zonder eigen inmenging dieren op de wereld zetten, kiezen geregeld zelf voor kinderen krijgen en ik kan mij niet voorstellen dat ze daar toestemming voor gevraagd hebben. Om dan te zeggen, ja maar dieren worden uiteindelijk geslacht en een kind geef je leven, vind ik slap omdat het leven onvoorspelbaar is en het net zo goed lijden kan worden.
  Ik wil jullie standpunt begrijpen en ik doe mijn best, maar hoop ook dat jullie het ‘andere’ standpunt willen proberen te begrijpen.

 17. Natuurlijk mogen dieren niet met open wonden komen te zitten. Toch gebeurt het soms dat mijn hond (ondanks zijn lampenkap) de draadjes van de hechting eruit pulkt. Het zijn namelijk beesten en ze hebben niet het cognitieve vermogen om te luisteren naar mijn waarschuwingen over wat er gaat gebeuren als je niet van die wond afblijft. Ook lukt het mij niet om 24 uur per dag erbij te zitten om de kap vast te houden.
  Ik volg u helemaal, zodra er ergens stelselmatig dit soort dingen gebeuren dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen. Maar ik denk ook dat er teveel gekeken wordt door een bril met maar 1 kleur.

 18. Het zou kunnen dat de 21.000 mensen die de petitie getekend hebben geen vlees eten. In dat geval is de discussie redelijk zinloos. Waarschijnlijk is dat niet het geval. Wij mensen willen nu eenmaal kunnen doen waar we zin in hebben (vlees eten!) en dat tegen de laagst mogelijke kosten (naar de Efteling, op vakantie of de kroeg bijvoorbeeld..#verschilmoeterzijn) Dat daar dan een prijskaartje aanhangt in de vorm van eventueel dierenleed willen we dan niet horen. In dat geval schuiven we maar al te graag de verantwoording voor dierenwelzijn af naar de bron. We geven nog net niet het varken zelf de schuld dat slecht voor hem/haar gezorgd wordt. Moraal van het verhaal: iedereen die vlees eet, stop met meediscussiëren! Jij als vleesetende-mens bent verantwoordelijk voor ALLES wat nodig is om dat stuk varken op je bord te krijgen. Niet de wel-is-niet-is discussie aangaan met petitie ondertekenaars om jou eventuele bijdrage aan zielige varkentjes nuance te geven.. Alvast bedankt!

 19. Zoals je zelf al aangeeft, je bent niet alleen verantwoordelijk. Dat zij wij samen. Jij kan mij niet wijsmaken dat je van alles wat jij consumeert (tot de accu in je telefoon aan toe) weet waar het vandaan komt en of het op de meest milieuvriendelijke manier geproduceerd is (Melk, de motor van de Nederlandse economie http://melkveehouderijbosch.nl/melk-de-motor-van-de-nederlandse-economie/).

  20% ijzer, 14% aluminium en 7% koper zijn er nodig voor de productie van een mobiele telefoon. Het gewroet in de mijnen en de bodem om de grondstoffen te delgen zorgt al voor problemen, maar het afval dat erbij vrij komt is met geen enkel argument goed te praten.

Comments are closed.