Nieuws
LTO bekent kleur

Eindelijk duidelijkheid over LTO! Marc Calon, legt in het huisblad van LTO nogmaals uit dat alle onrust voor niks is. LTO doet het hartstikke goed. Na het hele artikel gelezen te hebben, komen er twee conclusies uit:

  1. Ze zijn inderdaad een effectieve belangenbehartiger, alleen niet van de boeren
  2. Ze kunnen niet rekenen.

In een interview met de boerderij geeft Calon in september 2018 aan dat hij denkt dat LTO zeker 35.000 van de 50.000 boerenbedrijven vertegenwoordigt. Terwijl in een verslag van LTO zelf uit 2014 de volgende staat dat maar 38,7% van de agrarische bedrijven (totaal 68.500 bedrijven) lid zijn.

Bron  Factchecking rapport LTO, 2014 

Daar zit het probleem (of de oplossing). Het gaat niet om de boeren. Daarom formuleren ze ook zo zorgvuldig, zoals bijvoorbeeld de volgende quote laat zien:

Gebrek aan transparantie

Wat daar staat is dat zij niet de individuele boer als lid hebben maar voornamelijk de grote bedrijven. Het verhaal dat ze versnippering tegengaan gaat dus niet op. 
In 2016 zijn de cijfers van ZLTO en LLTB bekend gemaakt, maar LTO-Noord houdt haar mond dicht en rapporteert ook niet transparant in eigen jaarverslagen en rapporten. Wij zien een afname bij beide afdelingen. Maar het is niet interessant. Want het gaat niet om de daadwerkelijke boer! Dat is ook niet nieuw natuurlijk. In de onderstaande afbeelding (SER, 2010) kun je zien hoe de cijfers zijn samengesteld om aan de representativiteitspercentages te kunnen voldoen. De leden via de teelt zijn leden van LTO, de andere worden door Plantum NL (uitgangsmateriaal) en VBN (veilingen) gedragen.


Met traditioneel een hoger aandeel onder de grotere bedrijven en bedrijven die de potentie hebben om te groeien en investeren.

Marc Calon in Nieuwe Oogst, 2018

De drang om steeds nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan is logisch. Maar het lijkt een doel op zich geworden en waarom.
Wat heeft LTO bereikt dankzij de steun van de hele sector, wat niet door de deelsectoren zelf ook gelukt zou zijn? De derogatie lijkt het paradepaardje, maar laten wij eerlijk zijn, de derogatie is uitstel van executie, als je dit als organisatie (LTO) oppakt dan moet je het ook afmaken. De derogatie krijg je (net als zoveel andere landen, als je maar aan die eisen voldoet) zodat je tijd krijgt om met een lange termijn oplossing te komen. Maar ook dat lijkt een doel op zich geworden. Straks lukt het een keer niet en dan voel ik de bui al hangen, dat komt dan omdat ze niet voldoende steun of medewerking hebben gekregen.

Bron SER, 2010

De aap is uit de mouw

LTO is er niet meer voor de boeren, maar voor de organisaties om de boeren heen. Dat is niet per definitie fout natuurlijk. Maar het was wel sjeik geweest om even een mailtje de deur uit te doen om dat te melden. Want die bedrijven kunnen dan samen ook de rekening oppakken.

Volgens Calon vertegenwoordigen zij 63% van de agroproductie en 53% van de boeren en tuinders.
Ronduit een leugen, in ieder geval de getallen omtrent de boeren en tuinders, die waren in 2014 al onder de 40% .

Joris Gerritsen van De Gelderlander vroeg LTO naar een rapport waar dit uit bleek, nadat zij aangaven dat ze ongeveer 60% vertegenwoordigen. Het is niet zo moeilijk te raden, maar hij kreeg de cijfers niet.

Ook nu zal LTO niet met de werkelijke cijfers naar buiten komen, onder het mom van dat ze aan niet-leden geen verantwoording af te leggen hebben. Waar! Maar nu WUR net deze mooie cijfers (53%) 17% lager dan een maand geleden heeft uitgevogeld, dan is het toch raar dat je ze niet wil laten zien. 

Dat Calon denkt dat zijn (potentiele) achterban hem vertrouwd op zijn mooie blauwe ogen, laat zien dat hij totaal geen idee heeft wat er speelt binnen de organisatie.

Onderaan het artikel in Nieuwe Oogst, geven ze het zelf ook wel toe. ‘Wij halen dit percentage door allerlei samenwerkingsverbanden. 
Dat mag allemaal, maar alleen omdat je dit zelf wil en niet omdat ‘men nu eenmaal een belangenbehartiger nodig heeft’.

De agroproductiesector is voor de melkveehouderij bijvoorbeeld de melkfabriek. ZuivelNL dekt een enorm percentage van de zuivelproductie. ZuivelNL is deels opgericht door LTO (en NZO) dus mag LTO voor de hele sector spreken. Zo lust ik er nog wel een paar.

De twee monden van Calon

Calon spreekt met twee monden in het artikel. Eerst pocht hij dat ze zo trots zijn op het hoge percentage want dat is heel bijzonder, in het MKB halen ze 20 tot 30 procent en de vakbonden maar 10%, aldus Calon. Vervolgens zegt hij, als je 63% georganiseerd hebt van de productie, dan lift er 37 % mee, jij betaalt voor je buurman!‘ En daar wil hij mee ophouden. Daar is nota bene het hele systeem waardoor ze nog bestaan op gebouwd.

Als je 100% wil dwingen je te steunen moet je in Rusland gaan regeren (en zelfs daar lukt je dat niet meer). Hier moet je gewoon werken voor je geloofwaardigheid en voor je steun. Bovendien strek je die 37%  ook ongevraagd mee de afgrond in.

Ik begrijp zijn oproep voor geld wel, hij wil graag dat de overheid mee gaat betalen, want ze redden het niet meer van het ledengeld (ik weet wel waarom). Maar een belangenbehartiger die zijn eigen broek niet kan ophouden, moet zichzelf opheffen zo simpel is dat.
Ben benieuwd of de ‘professionele vechtmachine’ die opgetuigd is ook daadwerkelijk de oorlog ingaat of dat het wederom een papierenwerkelijkheid blijkt. 

Oorlog voer je trouwens aan het front en niet achter gesloten deuren ver bij de vijand vandaan!

2 thoughts on “LTO bekent kleur

  1. Lto heeft 100% gelijk om geen precies cijfers te geven. Greenpeace zou hier misbruik van maken .rustig de kruiwagen van de div sectoren blijven voortduren. Geldt ook voor het gebruik van chemische gewas beschermings middelen ook wordt door links ned misbruik van gemaakt

  2. Ze geven wel cijfers hoor. Dat is het hele idee natuurlijk van dit systeem. Je mag alleen belangen behartigen van de hele sector als je kan aantonen dat een groot deel van de sector dit wil. Als dat klopt dan is het inderdaad logisch dat de bevindingen en de zaken waar je mee bezig bent niet op straat worden uitgedeeld. Het is zelfs logisch dat je deze niet beschikbaar stelt aan mensen uit de sector die geen lid zijn. Maar je moet wel je bestaansrecht aantonen natuurlijk. Ik denk dat het tijd is dat ze de verschuiving die zichtbaar is (de belangen van de individuele boer behartigen naar de belangen van de overkoepelende organisaties) verder uitwerken en een aparte tak opzetten (of wie dan ook) voor de individuele boer. Maar goed, het kan maar zo dat ik er helemaal naast zit en dat er helemaal geen sprake is van een verschuiving, maar dat zal de komende jaren wel duidelijk worden.

Comments are closed.