Nieuws
Waarom de anti-vleeslobby zo gevaarlijk is

Waarom geloven (potentiële) vegetariërs alles wat de anti-vleeslobby zegt. Waarom moet je sowieso een onderbouwde reden hebben om geen vlees te willen eten? Je eet geen vlees omdat je bijvoorbeeld denkt dat dieren onrein zijn, compleet uit de lucht gegrepen maar dat geeft niets. Of omdat je denkt dat dieren dezelfde rechten als mensen hebben en dus niet gegeten mogen worden, ondanks dat je best wel weet dat het niet zo is mag je dat gewoon geloven hoor. Net als bij de kerk, zit de kracht van het geloof in het verhaal en de entourage eromheen. Organisaties als PETA, Varkens in Nood, PvdD en Dier & Recht weten dat als geen ander.

Geen hemel of hel

     Stel dat je als zwaar gereformeerd meisje op zondag twee keer naar de kerk moest, geen televisie mocht kijken, geen seks voor het huwelijk, geen inentingen of medicijnen bij ziekte want God wil je immers iets vertellen. Je hele leven al te horen krijgt dat je zondig bent, want dankzij Eva zit de duivel in ons. Stel dat je dat allemaal te horen hebt gekregen en stel dat er helemaal niets tegenover stond. Stel dat er geen eeuwig leven werd beloofd, geen hemel (en dus geen hel) en geen vergiffenis. Op de laatste bladzijde van de bijbel zou alleen staan ‘of je nu wel of niet naar de bijbel leeft, na je dood is er niets meer er is geen God er is geen hemel en al je vrienden zijn net zo dood als jij bent. Hoeveel mensen zouden dan daadwerkelijk volgens de bijbel hebben geleefd? 

De anti-vleeslobby doet hetzelfde als de kerk, ze komen met onbewezen doemscenario’s voor de zondaars en komen met onhaalbare beloftes voor de gelovigen.

Waarom kun je niet gewoon accepteren dat een aantal mensen vlees eet en een aantal niet.

Net als met het geloof, accepteer dat sommige mensen geloven en accepteer dat andere dat niet doen. Hoor je ooit een vleeseter een vegetariër overhalen om weer vlees te gaan eten? Of alvast peuterspeelzaalboekjes te drukken met hoe gezond vlees is om zieltjes te winnen? Een select groepje vleeseters neemt de moeite om de onzin van de anti-vleeslobby te ontkrachten maar daar houdt het wel op.

Veehouders als de slechterik in een derderangs film

Zoals de kerk de duivel heeft gecreëerd als de grote boze slechterik zo probeert ‘Varkens in Nood’ de varkensboer weg te zetten als de verpersoonlijking van de duivel. je geen vlees wil eten omdat je het zielig vindt voor de kip die je opeet en die anders nooit geboren zou zijn, prima. Eet je geen kip.

Als je geen melk wil drinken omdat je denkt dat Klara458 geestelijk in de war raakt omdat ze het niet fijn vindt dat mensen haar melk drinken, ook prima, drink je geen melk.

Maar serieus, houdt op met die eendimensionale doemscenario’s waar nooit het hele verhaal verteld wordt. Geloven dat je een punt hebt en anderen willen overhalen dat punt ook te gaan geloven zit deels in de menselijke aard. Ondanks dat je vast wel beseft dat het helemaal niet menslievend is om anderen jouw idealen op te dringen lukt het vaak niet om gewoon zelf je best te doen en een ander te laten. Een snelle blik op de site van PETA laat de tien redenen zien om waarom iemand zou moeten stoppen met vleeseten. Een simpele check laat zien dat er zo goed als geen waarheden in staan.

 • ‘Door dieren te helpen, help je ook de minderbedeelden in de wereld’

De uitleg bij deze belofte is dat mensen klagen over de 100 miljoen ton graan voor biobrandstof maar, dat is nog niets vergeleken met de hoeveelheid graan voor de dieren in de bio-industrie zodat mensen kunnen eten. Er is nog geen minderbedeelde geholpen in dit voorbeeld misschien bedoelen ze dat als de koeien geen graan eten de minderbedeelde mens dit kan eten?

Conclusie: Compleet gebakken lucht.

 • ‘Door vlees te eten, steun je dierenleed.’

Ten eerste zeggen ze dat de groene weilanden enkel nog een vage herinnering zijn, dieren zitten tegenwoordig met duizenden opgepropt in vieze schuren en draadgazen kooitjes en andere gevangeniscomplexen. Oké, met de droogte van de laatste tijd is het eerste argument waar geworden. De rest is absurd.

Mensen overhalen om vegetarisch te eten door ze voor te liegen laat vooral zien dat er geen andere argumenten zijn dan emotionele. Idealen opdringen door middel van leugens zie je vooral bij de dierwelzijn organisaties en terroristische organisaties.

Conclusie: Compleet bedacht.

 • ‘Vlees eten is slecht voor het milieu.’

Klopt net als avocado’s, vliegtuigen, vervoer en natuurlijk de mens zelf. Haal alle vee weg, probeer zoveel groente en fruit te verbouwen als nodig om de hele bevolking van voldoende calorieën te voorzien en over tien jaar zijn er alleen nog onderzoeken die aantonen dat eentonige landbouw milieuproblematiek en oorlogen veroorzaakt.

Conclusie: Waar maar alleen omdat het ‘leven’ An Sich slecht is voor het milieu.

 • ‘Vermijd de griep’

Het WHO zou verklaard hebben dat wanneer het vogelgriepvirus gaat muteren het mogelijk is dat je griep kan krijgen van rauw kippenvlees.

Ja en ik verklaar bij deze dat wanneer het hondsdolheid virus muteert en terecht komt bij een kat met niesziekte die toevallig de hond van Koning Willem-Alexander tegenkomt, het mogelijk is dat via een vliegtuig van het koninklijke huis het virus wereldwijd verspreid gaat worden en wij allemaal veranderen in doorgedraaide vegetariërs. Wees eerlijk, het zou kunnen!

Conclusie: Gebrek aan vitamine B12 tast blijkbaar de hersenen aan. De complottheorieën over 9/11 verbleken hierbij.

 • ‘Als je geen hond eet, zou je ook geen kip moeten eten.’

Wij kunnen hem ook omdraaien, als je kip eet moet je ook een vegetariër eten, beide eten immers zelf geen vlees.

Conclusie: Overtreffende trap van een drogredenering.

 • ‘Hartziekte – de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’

Ze geven aan dat een gezond vegetarisch voedingspatroon zorgt voor dat je een leven lang gezond blijft en je ook nog beschermt tegen talloze ziektes, waaronder de drie belangrijkste doodsoorzaken in Nederland (hartziektes, kanker en beroertes).

Dit is ronduit grof, labiele of zieke mensen zouden serieus kunnen geloven dat een vegetarisch dieet hen beschermt tegen kanker. Door dit soort uitspraken kun je mensen daadwerkelijke medische zorg ontnemen. Sterker nog, de kans dat je kanker krijgt is alleen maar groter als je vegetarisch eet (tabel 1).

Tabel 1 Kans (%) op chronische ziekte onderverdeeld naar eetpatroon (Burkert et al, 2015)

Chronische conditieVegetariërVlees (1 stuk per dag) en groente en fruit dieetMeer vlees dan gemiddeld minder groente en fruitVoornamelijk vlees
Allergie30.618.220.316.7
Sacrospinale klachten26.724.818.223.9
Kanker15.811.89.112.1
Psychische aandoeningen9.44.85.84.5
Osteoporose6.44.83.65.8
Astma4.83.33.94.5
Tinnitus4.84.84.83.6
Migraine4.83.31.21.8
Staar4.23.03.31.8
Maag of darmzweer4.24.21.53.6
Bronchitis3.93.62.43.0
Diabetes2.74.22.42.4
Hartfalen1.51.50.90.6

Daarentegen heb je met een compleet vegetarisch dieet wel de minste kans om incontinent te worden en dat mag best genoemd worden.

Tabel 2 Kans (%) op chronische ziekte onderverdeeld naar eetpatroon (Burkert et al, 2015)

Chronische conditieVegetariërVlees (1 stuk per dag) en groente en fruit dieetMeer vlees dan gemiddeld minder groente en fruitVoornamelijk vlees
Incontinentie2.13.92.76.4
Beroerte1.21.81.51.8

Conclusie: Compleet uit de duim gezogen.

 • ‘Kanker, de op een na belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’

Ze noemen een wetenschapper die heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen eetpatroon en ziekte. Verder geen onderbouwing en cijfers. Zoals blijkt uit bovenstaande tabellen is er inderdaad een verband maar niet het verband wat zij insinueren.

Conclusie: Door bepaalde insinuaties inspelen op naïviteit van de lezer.

 • ‘In een kleine bikini passen.’

Vegetarisme is ook het allerbeste afslankdieet, omdat vegetariërs drie keer minder kans hebben op overgewicht dan vleeseters, en veganisten hebben zelfs tien keer minder kans.

Conclusie: Ook dit onderbouwen ze niet met onderzoek data maar ik kan mij maar zo voorstellen dat het waar is (neemt ondertussen nog een bitterbal en een glas wijn).

         

 •    ‘Wereldvrede’ 

Leo Tolstoy beweerde dat “vegetarisme de basis is van humanisme”. Wat hij daar mee bedoelde? Mensen die het beste voorhebben met de vrede, zouden zo vreedzaam mogelijk moeten eten.

Conclusie: Leo Tolstoy heeft Roos Vonk en Esther Ouwehand vast nog nooit ontmoet.

 • ‘Overheerlijke veggies.’


Volgens de website hebben de bekeerde vegetariërs aangegeven dat ze voor het eerst in hun leven een smaakexplosie ervoeren.

Conclusie: Sekteachtige manier om onzin uit te kramen.

De eed

Onderaan de tien redenen staat de oproep om vandaag nog DE EED af te leggen. Dat lijkt mij wel genoeg reden om hard weg te rennen.

Mocht je overwegen om een vegetarische levensstijl erop na te gaan houden, dan moet je dat vooral doen. Maar dan wel gebaseerd op je eigen (emotionele) overwegingen en niet op basis van wat de anti-vleeslobby je probeert te doen laten geloven want het is gewoon niet waar.

Het zou toch treurig zijn dat je overstapt op een vegetarisch dieet omdat je bang bent kanker te krijgen terwijl het de kans juist doet laten toenemen. Doe zelf onderzoek en beslis daarna wat je doet.

4 thoughts on “Waarom de anti-vleeslobby zo gevaarlijk is

 1. Mag ik even zeggen dat deze artikel niks op slaat. Vegatarier heeft meer kans op kanker dan iemand die vlees eet? Hou toch op, het is al lang bekend dat vleek kankerverwekkend is. Jullie ontkennen gewoon dingen over de bio-industrie. Juist als je veel vlees eet heb je veel kans op kanker? En vergeet niet dat je aderen kapot gaan als je veel vlees eet. Sory maar waar hebben jullie biologie gehad? Op de kerk zelf? Want alles is toch maar een fabeltje, toch?

 2. Ach ja waarom zou een wetenschapper (zie artikel) meer weten dan u!

 3. Ik heb de studie waarop jullie je conclusies baseren, helemaal gelezen en ik ben tot de conclusie gekomen dat jullie conclusies niet deugen. De studie is alleen onder Oostenrijkse deelnemers verricht en dus kan je de resultaten niet zomaar naar de rest van de mensheid extrapoleren.
  Bovendien geldt ook voor deze studie de ijzeren waarheid uit de logica: correlatie betekent nietbcausatie. Dat wil zeggen: wanneer er een statistisch verband tussen geen vlees eten en een slechtere gezondheid is aangetoond, dit niet automatisch betekent dat vegetarisme de oorzaak is van een slechte gezondheid. Dus kan je op grond van deze studie niet zomaar beweren dat het niet eten van vlees slecht is voor je gezondheid. Omdat te bewijzen moeten er meer studies gedaan worden en dat zeggen de schrijvers van het artikel dus ook!

Comments are closed.